Pusti snovi

Oštre reakcije iz SDA: RS i Srbija nikada neće biti jedno

Vijesti / Politika | 16. 09. 2017. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački entitet Replika Srpska i Republika Srbija nikada neće biti jedno i to će zauvijek ostati samo pusti snovi predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovih istomišljenika s manifestacije koja je jučer započela u Beogradu - ocijenili su danas u Stranci demokratske akcije (SDA).

''Granica između države Srbije i Bosne i Hercegovine će zauvijek ostati tamo gdje je sada i oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomjeri. RS može biti samo entitet u državi BiH u kojem pored Srba žive Bošnjaci, Hrvati i Ostali i koji moraju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji tog entiteta'', rečeno je u priopćenju ove stranke.

Naglašava se da bi sve drugo predstavljalo rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i odvelo u nestanak Republiku Srpsku koja je tim sporazumom nastala.

Država BiH je postojala i prije Daytonskog sporazuma i nastavit će postojati, podsjećaju u SDA, a Dodika i one koji ga podržavaju pozvali su da povedu računa o ljudskim pravima svih građana u tom entitetu, o pravu na upotrebu maternjeg jezika, obrazovanje i slično.

''RS je teški daytonski kompromis i posljedica je agresije na BiH, etničkog čišćenja nesrba, masovnih zločina i genocida. To se nikada neće zaboraviti ni u Briselu, ni u Washingtonu, a posebno se neće zaboraviti tamo gdje je najbitnije - u državi BiH'', zaključili su u SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close