Bivši ministar obrane

Osmić: Angažiranje OSBiH na neustavni dan RS-a je kazneno djelo

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 15:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su u medijima objavljene informacije da je general Anto Jeleč odbio izvršiti naređenje zamjenika ministra obrane Seada Jusića, koji je u vrijeme izdavanja naređenja mijenjao ministricu obrane BiH, na način "da je spriječio da izmjena Odluke o sudjelovanju pripadnika OSBiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a 9. siječnja bude upućena u Operativno zapovjedništvo i 6. Pješadijsku postrojbu OSBiH", Zekerijah Osmić, bivši ministar obrane BiH i potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), smatra "da je ovo dodatni dokaz da je angažiranje OSBiH tog dana bilo kazneno djelo", priopćeno je iz SDP-a BiH.

''Ukoliko je točna informacija da general Jeleč nije izvršio naređenje Seada Jusića, koji je u punom kapacitetu mijenjao ministricu obrane, počinio je teško kazneno djelo protiv OSBiH, a što je još značajnije, prekinuo je civilni lanac komandovanja nad OS, što se od formiranja OS nikada nije desilo - navodi Osmić u priopćenju za javnost.

Kako se dalje navodi, ako se sve dogodilo na način kako je to opisano u sredstvima javnog informiranja, "onda je to najgrublje odbijanje poslušnosti od vojnog lica u činu generala, što ne smije ostati nekažnjeno".

''Dok se susjedi i neke zemlje Europske unije naoružavaju i uvode vojne rokove, netko svjesno dovodi naše Oružane snage pred gašenje. Nakon što im je smanjen proračun, nakon što se ne ulažu sredstva u vojnu opremu i vojni personal, te nakon što rezerva OSBiH nikad nije zaživjela, nepoštivanje civilne kontrole nad Oružanim snagama je samo nastavak produžavanja njihove agonije'', navodi Osmić.

Kopirati
Drag cursor here to close