Teška borba

Oslobađanje Mosula: Rusi podržavaju Irak, Irak u sporu s Turcima, a koalicija 'protjeruje' ISIL

Vijesti / Svijet | 19. 10. 2016. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u noći s utorka na srijedu telefonski s turskim kolegom Recepom Rayyipom Erdoganom i iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem vezano uz operaciju preuzimanja grada Mosula od džihadista.

"Putin je zaželio uspjeh iračkoj vojsci i njezinim saveznicima u postizanju njihova cilja", piše u priopćenju Kremlja.

Ruski predsjednik je ujedno izvijestio iračkog premijera o "mjerama koje je Rusija poduzela oko smirivanja stanja u Alepu", drugom gradu Sirije gdje je Moskva najavila stanku u intenzivnim zračnim napadima kako bi se omogućila evakuacija civila.

U odvojenom telefonskom razgovoru Putin je spomenuo bitku za Mosul s turskim predsjednikom Erdoganom, po Kremlju koji nije naveo detalje tog razgovora.

Ruski predsjednik istaknuo je važnost da se zajamči odvajanje boraca umjerene oporbe od džihadista u Siriji, piše u priopćenju.

Eksplozivi i mine usporili ofanzivu na Mosul

Iračka vojska tvrdi da je napredak ostvaren te da operacija teče prema planu, usprkos otporu boraca ISIL-a koji uzvraćaju samoubilačkim napadima.

"Mnoga sela su već oslobođena", rekao je Sabah al-Numan, glasnogovornik protuterorističke službe.

"Iračke snage su postigle svoje ciljeve, čak i više, ali oprezni smo i držimo se plana, ne požurujemo ovo."

Vjeruje se da su snage ISIL-a nadjačane američkom vojskom u kojoj je od 3.000 do 4.500 boraca, 30.000 iračkih vojnika, kurdskih Pešmergi i sunitskih plemena.

Reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid izvještava iz Khazira, u blizini prvih linija, da napredak savezničkih snaga u utorak nije bio "značajan" kao dan ranije, kada je preuzeta kontrola nad nekoliko sela.

Dodala je da su kurdski borci došli do područja samo 20 kilometara od centra Mosula, ali da još nisu u mogućnosti kontrolirati ga.

Pešmerge moraju izbjegavati glavne ceste te se kreću prljavim putevima kako bi izbjegli eksplozive.

"Svako selo u koje idu, čak i ako su ga borci ISIL-a već napustili, treba im mnogo vremena da uđu u njega, da ga očiste", javlja Abdel-Hamid.

"ISIL je bio u tim selima više od dvije godine. Imali su vremena da postave mine, bit će veoma teško."

Spor Turske i Iraka u borbi za Mosul

I dok traju operacije za osvajanje iračkog grada Mosula,dolazi do eskalacije sukoba na relaciji Ankara - Bagdad u pogledu sudjelovanja turskih snaga stacioniranih u Bashiqi u ovim vojnim aktivnostima.   

Irački analitičar Firas Ilyas, specijalist za pitanja Turske, smatra da postoji nekoliko razloga za zabrinutost Turske u ovom pogledu. Prije svega, kada Turska govori o demografskim promjenama, tada ne misli na promjene u čitavom Mosulu, jer veoma dobro zna da je riječ o gradu koji je naseljen pretežno sunitskom populacijom. Pod tim misli na određena područja, prvenstveno na Tal Afar i Ayadiju, ali i druga turkmenska područja na kojima dolazi do nacionalnog i sektaškog prožimanja.

Ilyas za Al Jazeeru kaže da Turska ne želi da okrug Tal Afar bude točka koja povezuje područje Mosula sa istokom Sirije gdje je uglavnom sunitska populacija, time što će spriječiti Narodnu mobilizaciju da sudjeluje u oslobađanju ovog mjesta u nedostatku bilo kakve političke snage na koju bi mogla računati.  



Naglašava da će Ankara nastojati iskoristiti svoju nazočnost u okolini Mosula kako bi spriječila elemente Kurdistanske radničke partije (PKK) koji se nalaze u Sinjaru i Rabiai da prenose oružje i vojnu opremu iz Sirije u Tursku preko planinskog masiva Kandil koji predstavlja vezu između Diyarbakira u Turskoj i Sinjara u Iraku.

Ankara, također, želi spriječiti pripadnike PKK-a da pruže podršku kurdskim milicijama (Jezidima) u vršenju odmazde i promjena u strukturi stanovništva na teritorijama koje se nalaze pod njihovom kontrolom, poput Sinjara.

Razaranje društvenog tkiva

Fawaz Al-Tayeb, pisac i novinar iz Mosula, smatra da je ISIL razorio društveno tkivo pokrajine Niniva, kada je u lipnju 2014. godine preuzeo kontrolu nad Mosulom, centrom ove pokrajine.

ISIL je tada započeo 'protjerivanje kršćana, ubijanje Jezida i porobljavanje njihovih žena, raseljavanje šiita Turkmena i Šabaka, te oduzimanje njihovih domova i imovine.'    

Što se tiče razdoblja nakon preuzimanja kontrole nad Mosulom, Al-Tayeb kaže da stanovništvo Ninive, posebno manjine, odbijaju da se ponovo vrate pod zaštitu federalne Vlade koja ih je prvi put ostavila kao 'lak zalogaj' ISIL-u, te traže da im se pruži međunarodna zaštita za očuvanje mira. Pojedini kršćani i Šabaci, pak, traže da se ovoj oblasti dodijeli poseban administrativni status u formi regija ili da se pridruži regiji Kurdistan.


Pod kontrolom snaga ISIL-a u gradu Mosulu trenutno živi oko milijun i po ljudi, a postoje strahovi da bi se sve ove osove mogle raseliti.

Obama: Bit će ovo teška bitka

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je da će bitka koalicije koju predvode SAD za Mosul biti veoma teška.

Obama je rekao da je uvjeren da će ofanziva na ovaj sjevernoirački grad biti uspješna i da će džihadisti biti istjerani iz svog poslednjeg uporišta u Iraku.

"Bit će uspona i padova, ali očekujem da će operacija na kraju biti uspješna", rekao je Obama tijekom zajedničke konferencije za novinare s talijanskim premijerom Mateom Rencijem, prenosi AFP.

Američki predsjednik je napomenuo da neće sve proći bez poteškoća.

"Bitka za Mosul će biti teška. Bit će napredovanja, ali bit će i neuspjeha. Možda milijun civila živi tamo. Pored toga što želimo da istjeramo 'Islamsku državu', naša pozornost bit će fokusirana i na sigurnost civila kao i na humanitarnu pomoć", dodao je on.

Vojni dužnosnici procjenjuju da će bitka za Mosul trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close