Crna statistika

Osam mrtvih na cestama HNŽ-a od početka godine

Vijesti / Crna Kronika | 29. 03. 2017. u 07:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka godine na prometnicama Hercegovačko-neretvanske županije smrtno je stradalo osam osoba. U siječnju se dogodilo 147 prometnih u kojima su ozlijeđene 34 osobe, dok su u veljači zabilježene 124 nesreće u kojima je ozlijeđeno 35 osoba. U usporedbi s podacima za prošlu godinu, ova godina mogla bi biti jedna od crnjih kad su u pitanju pogibije na prometnicama HNŽ-a.

Najviše osoba je smrtno stradalo na prometnici M -17 i to na dionici Mostar - Konjic.

U svim prometnim nesrećama smrtno su stradali vozači, te u jednom slučaju i dva suputnika u vozilu.

Stradaju većinom muškarci

Najstarija osoba koja je stradala imala je 79 godina, a najmlađa 21. Od osam osoba, sedam je muškaraca, te jedna žena.

Prometna nesreća u kojoj je najviše osoba smrtno stradalo dogodila se 1. siječnja, kad su u sudaru Audija, BMW-a i bagera na M -17 život izgubile dvije muške i jedna ženska osoba.

- 25. ožujka na magistralnoj cesti M-17, u mjestu Drežnica u sudaru Opel Corse i Audija smrtno stradao N.D. (1996.)
- 9. ožujka, na regionalnoj cesti Mostar-Čitluk, u mjestu Blizanci, u sudaru Forda Sierre i teretnog vozila Mercedes smrtno stradao N.P. (1976.)
- 9. ožujka na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Orahovica u sudaru Golfova život izgubio S.H. (1981.)
- 28. veljače na magistralnoj cesti M-17, u mjestu Čelebići, prilikom slijetanja vozila Fiat Punto s kolnika smrtno stradao Z.P. (1939.)
- 28. veljače dogodila se prometna nezgoda na križanju ul. M. Tita i magistralne ceste M-17, Bišće polje Mostar, u kojoj je stradao M. V. (1992.) koji je upravljao vozilom marke Golf II.
- 1. siječnja – na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Buna, u sudaru bagera, Audija i BMW–a smrtno stradao vozač M.G., te suputnici J.P. i M.B.M.

Neprilagođena briza i alkohol

Naime, tijekom 2016. godine na području HNŽ-a dogodilo se 2.325 prometnih nesreća, a od čega je 20 prometnih nesreća s poginulim osobama, te 661 nezgoda s ozlijeđenim osobama.

U tim nesrećama 22 osobe su poginule, 135 osoba je ozlijeđeno teže, a 893 osobe lakše.

''Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina uvjetima vožnje na cesti. Zbog neprilagođene brzine, dogodilo se 656 prometnih nezgoda ili 28,2 posto od broja svih registriranih nesreća u 2016. godini'', rekao je ranije za Bljesak.info glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić, navodeći da je drugi glavni uzrok prometnih nesreća alkohol.

''Vožnja pod utjecajem alkohola je drugi najčešći uzrok prometnih nesreća, a zbog utjecaja alkohola su se dogodile 93 prometne nezgode ili 4 posto od broja svih registriranih prometnih nezgoda u 2016. godini'', rekao je Marić.

Podsjećamo, da je od veljače na snazi novi Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH. Ovim Zakonom predviđene su strože kazne za prekršitelje zakona, te se njime između ostalog želi smanjiti broj prometnih nesreća, te podići prometna kultura. 

Tako će, na primjer, ovlašteno službena osoba izreći novčanu kaznu u iznosu od 400 KM vozaču koji na sjedištu suvozača prevozi dijete mlađe od 12 godina, vozaču kojem ustanovi više od 1.5 g/kg alkohola u krvi, vozaču koji brzinu kretanja prekorači za više od 30 km/h od dozvoljene.

Također, osobi koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, vozaču koji sudjeluje u prometu vozilom koje je neregistrirano ili čija je potvrda o registraciji vozila istekla za duže od 30 dana, vozaču koji na vozilu koristi registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo, kao i vozaču koji u prometu na putu upravlja motornim vozilom, a prometna dozvola mu je oduzeta ili mu traje zabrana upravljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close