Stari i do 50 godina

OS BiH: Helikopteri stariji od pilota

Vijesti / Flash | 16. 08. 2017. u 07:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina helikoptera Oružanih snaga BiH starosti je i do 50 godina, a resursi korištenja su im na izmaku, upozoravaju u Ministarstvu obrane BIH.

Naime, kako ističu, najmlađi helikopteri imaju 25 godina, odnosno nabavljeni su prije rata, a zbog tehničkog stanja potrebno im je mnogo održavanja i zamjena resursa, pišu Nezavisne novine.

Dodaju da je nabavka novih zrakoplova tretirana idejnim projektom "Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera OS BiH", kojim je, kako navode, predviđena nabavka 12 novih helikoptera i modernizacija postojećih.

Ovaj projekt bi se, kako su istaknuli, realizirao do 2025. godine. U izvještaju za 2016. godinu Ministarstvo obrane upozorava da je tijekom prošle godine došlo tek do neznatnog povećanja operabilnosti letjelica u sklopu Oružanih snaga.

"Vremenski i eksploatacijski resursi većine letjelica koji se nalaze na korištenju u Oružanim snagama su istekli. Potrebno je hitno obnavljanje novim sredstvima", navedeno je u izvještaju.

Hamza Višća, ekspert za pitanja obrane, ističe da je glavni problem što su danas, kako kaže, helikopteri stariji od pilota koji njima upravljaju, u tome što nakon pravnog dijela reforme obrane nije urađena druga faza, koja bi uključivala davanje potrebnih sredstava Oružanim snagama da ispune ciljeve koji su dogovoreni kroz reforme obrane.

Tvrdi da se proračun Ministarstva obrane godinama drži na 300 milijuna maraka, što je, kako ističe, polovica potreba, i to pravomoćno na zahtjev političara iz RS.

"Nažalost, prije nekih osam godina kad je u dogovoru sa NATO-om tadašnje MO planiralo da se radi Pregled obrane, a ne kao što je uobičajeno Strateški pregled obrane jer da je SPO onda bi i resursi neophodni za civilnu zaštitu i druge slične potrebe bili uključeni u taj dokument, pa bi se jasno vidjelo da su potrebe znatno veće, to znači da bi proračun bio znatno povećan, naravno pod uvjetom da MO kvalitetno upravlja tim resursima", kaže Višća.

Što se tiče helikoptera, Višća navodi da je u posljednjih desetak godina u MO ušteđeno oko 150 milijuna maraka.

"Da je taj novac ostavljen sa strane, danas ne bismo imali ovaj problem da pronađemo sredstva za nabavku novih letjelica", naveo je on.

Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije, kaže da je očigledno da sadašnji helikopteri ne mogu udovoljiti potrebama, te da zbog stanja u Ukrajini MO ima već po četvrti put problem da nađe kvalitetne tvrtke u Ukrajini koje bi mogle obnoviti postojeće helikoptere.

"Malo je čudno da mi još uvijek nemamo javno dostupan dokument Pregleda obrane, nekako kao da ga se krije i od određenih visokih dužnosnika. Neslužbeno sam saznao da je tu planirana zamjena transportnih kamiona i vozila jer su ona još u nešto gorem položaju i sa skoro 70 godina starosti na granici upotrebljivosti", rekao je on. Dodao je da činjenica da je za minimalne zahvate na tim letjelicama u 2017. planirano skoro deset milijuna maraka govori da je dugoročno isplativije nabaviti nove.

U Ministarstvu financija i trezora BiH kažu da MO do sada nije imalo pozitivno mišljenje za nabavku novih letjelica dok se ne utroše odobrena sredstva za remont postojećih.

"Još nemamo ni usvojen globalni okvir do 2020, a od MF će dobiti mišljenje tek kada službeno zatraže sredstva", pojašnjeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close