Prodaja rudnika

Opozicija u RS najavila prosvjede ako Vlada ne povuče odluku o prodaji ''Ljubije''

Vijesti / Flash | 26. 05. 2016. u 12:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini RS najavili su demonstracije u Prijedoru ukoliko Vlada RS-a ne povuče odluku o prodaji prijedorskog Rudnika željezne rude "Ljubija".

''Dali smo rok Vladi RS od pet dana da povuče ovu sramnu odluku s dnevnog reda Narodne skupštine RS, a ukoliko se to ne dogodi organizirat ćemo demonstracije u Prijedoru, protiv ove odluke'', rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Tvrdi da će nastaviti koristiti sve oblike izvanparlamentarne borbe ukoliko vlast u RS-u “nastavi krčmiti prirodna bogastva, što je evidentno u slučaju ‘Ljubija’” te optužio vlast za kriminalne radnje u ovom slučaju te ugrožavanje egistencije 850 radnika "Arselor mitala" Prijedora.

Tijekom sjednice entitetskog parlamenta parlamentarci nisu raspravljali o odluci Vlade RS-a o prodaji 64,9 posto dionica osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog odabira kupca, firmi “Israeli Investment Group - Overseas Inc” Commonwealth of Dominica.

Prodaja “Ljubije” prva je točka dnevnog reda nastavka ovog zasjedanja.

Šef zastupničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković tvrdi da je stav vladajuće koalicije da se o točki dnevnog reda, koja se odnosi na prodaju 64,99 posto državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, treba da vodi cjelodnevna skupštinska raspravlja.

''Nismo ušli u razmatranje ove točke dnevnog reda cijeneći da ne trebamo započeti tu točku dnevnog reda dva sata prije glasovanja i da onda ostavimo točku na pola nedorečenu'', kazao je Višković.

Smatra da su netočne primjedbe opozicije da je vladajuća kolicija namjerno opstruirala razmatranje ove točke dnevnog reda na današnjoj sjednici NSRS.

S druge strane, zastupnik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je očigledno da ne postoji potpuna suglasnost unutar vladajuće koalicije o prodaji “Ljubije” firmi koja je, kazao je, “registrirana u off-shore poreznim rajevima” te da je rasprava o ovom pitanju odgođena.

Zatupnici su usvojili pet nacrta zakona o visokom obrazovanju, Željeznicama RS-a, mirnom rješavanju radnih sporova, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji RS.

Usvojeni su i Nacrt strategije zapošljavanja za razdoblje 2016.-2020. godine te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Europskoj uniji s pregledom mjera i aktivnosti realiziranih tijekom 2015. godine, kao i Informacija o provođenju Strategije sigurnosti prometa na putevima RS-a za prošlu godinu.

Takođe, zastupnici su primili k znanju i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i Informaciju o odlukama o pomilovanjima u 2015..

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Željka Stojičić kazala je da će termin održavanja nastavka 12. sjednice biti naknadno određen.

Kopirati
Drag cursor here to close