Propao pokušaj

Opet propali ukrajinski mirovni pregovori, u Donjecku ginu civili

Vijesti / Flash | 30. 01. 2015. u 18:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na objema stranama u borbama na istoku Ukrajine u petak su poginule najmanje 24 osobe, a pokušaj obnove mirovnih pregovora u susjednoj Bjelorusiji opet je propao, javljaju agencije.

Pregovori predstavnika proruskih pobunjenika, Moskve i Kijeva, koje je za petak zakazala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, "otkazani su", rekao je Denis Pušlin, predstavnik samozvane Donecke republike, a prenosi AFP.

"Bjeloruski ministar vanjskih poslova potvrdio je danas da predstavnik Kijeva neće doći, pregovori su propali. Mi danas odlazimo iz Minska", rekao je. Da su se održali, bili bi to prvi pregovori otkako je prošlotjednim napredovanjem pobunjeničkih snaga sasvim propalo petomjesečno krhko primirje, javlja Reuters.

Centar za antiterorističke operacije, koji upravlja operacijama protiv proruskih separatista na istoku zemlje, navodi da je u posljednja 24 sata poginulo pet ukrajinskih vojnika, a 23 su povrijeđena. 

Kako navode, u Debaltsevu, gdje traju sukobi separatista i vladinih snaga, jučer je evakuirano više od 150, a danas 260 osoba. Ovo područje je pod kontrolom vladinih snaga. 

Iz Ureda za odnose sa javnošću Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, navode da je u sukobima između separatista i vladinih snaga u Donjecku smrtno stradalo sedam osoba.  Događaj su okarakterizirali kao "ponovno ubojstvo civilnog stanovništva u Donjecku".

Broj mrtvih na istoku Ukrajine znatno je smanjen nakon dogovora između separatista i vojske u prosincu prošle godine.

Kijev je objavio da je granatiranje u petak djelo pobunjenika, ali reuters javlja kako su tijekom sukoba obje strane već tvrdile da napada ona druga, a to je nemoguće provjeriti.

U gradovima u kojima su pobunjenici opkolili vladine snage u garnizonima, isključeni su i voda i struja.

U devet mjeseci ukrajinskoga sukoba dosad je poginulo više od pet tisuća ljudi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close