Odluka suda

Opet odgođena odluka o izručenju Haradinaja

Vijesti / Flash | 02. 03. 2017. u 09:13 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijski sud u francuskom gradu Colmar za 6. travanj je odgodio donošenje odluke o zahtjevu Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu.

Istražno vijeće je danas, sukladno zahtjevima Tužiteljstva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija.

Haradinaj i dalje neće moći napuštati teritoriju Francuske do konačne odluke suda, koji je po drugi put odgodio svoju odluku.

Haradinaj, koji je čelnik oporbenog Saveza za budućnost Kosova, kazao je kako je ova odluka suda sramotna i politički motivirana.

"Ja sam politički talac. Sud je dao još mjesec danas srbijanskim vlastima da dostave dodatne informacije. To je politička odluka, a ovo što se događa je neugodno", rekao je Haradinaj medijima ispred zgrade suda, prenosi Tanjug.

Ponovio je kako je borba OVK već razmatrana pred Haškim tribunalom.

"Vi koji ste donijeli ovu sramotnu odluku treba se sramiti. Nastavit ću se dalje boriti protiv odluke", kazao je Haradinaj nakon ročišta koje je trajalo svega nekoliko minuta.

Haradinaj je uhićen 4. siječnja na granici Švicarske i Francuske po srbijanskoj tjeralici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje.

On je tjedan dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno napuštanje teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u siječnju je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu u tijeku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd priopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haaškim tribunalom.

Kopirati
Drag cursor here to close