Salkić

Opasna odluka s dalekosežnim posljedicama za sve u BiH

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 15:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da je danas Ustavni sud RS-a poslao dalekosežno "vrlo opasnu poruku“ da se ne moraju poštivati odluke Ustavnog suda BiH, čime se urušava i ustavni poredak BiH.

Nakon što je Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma, koja se odnosi na Dan RS-a - 9. siječanj, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Salkić je pozvao Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) da stavi van snage tu odluku.

Salkić je pojasnio da entitetski Ustavni sud danas nije raspravljao samo o zahtjevu Kluba Bošnjaka o povredi vitalnog nacionalnog interesa u skupštinskoj odluci o referendumu u RS, već o zakonu o održavanju referenduma, koji, kako je naveo, negira odluku Ustavnog suda BiH.

‘’Ustavni sud RS-a je time indirektno odlučivao trebaju li se poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili ne. Po meni, oni su danas poslali vrlo negativnu poruku Ustavnom sudu BiH, ali i spram daytonskog mirovnog sporazuma i svega što smo gradili svih ovih godina’’, ukazao je Salkić upozorivši da je to "vrlo opasna odluka Ustavnog suda RS-a s dalekosežnim posljedicama po ustavni poredak BiH“.

Naglasio je da je nedopustiva praksa da "niži ustavni sud donosi takve odluke o višoj pravosudnoj instituciji, Ustvanom sudu BiH“.

‘’Visoki predstvanik u BiH mora reagirati i ovu odluku poništiti. Svaka druga opcija sigurno nas vodi u pravcu koji nije dobar za ovu zemlju i sve njezine građane i u kojem sve ovo što smo stekli u proteklih 20 godina možemo vrlo brzo 'potrošiti'’’, smatra Salkić.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a odlučilo je danas i da Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Potpredsjendik Salkić ističe da je Agencija za statistiku BiH, kao nadležna institucija, već objavila rezultate popisa na bazi uputa i smjernica europskih tijela koja se bave tim pitanjem.

‘’Popis u BiH je već završena stvar, a ovo što radi entitet RS je čista politizacija i pokušaj negiranja i krivotvorenje rezultata popisa, pa na neki način i umanjivanja stepena povratka u RS’’, rekao je Salkić. Dodao je da povratak nitko u RS neće moći spriječiti.

Kopirati
Drag cursor here to close