OHR: Osnovna Inzkova poruka nije usporedba RS-a i NDH, Ivanić traži ispriku
Reakcije
OBJAVA: Srijeda, 11. siječnja 2017. 19:52
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
OHR: Osnovna Inzkova poruka nije usporedba RS-a i NDH, Ivanić traži ispriku
3

Inzko je komentirajući neustavnu proslavu Dana Republike Srpske 9. siječnja rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu.

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde iz ovog bh. entiteta, visoki predstavnik Valentin Inzko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je za BHRT potvrđeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo usporedba.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tijekom obilježavanja 9. siječnja bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve”, piše u odogovoru OHR-a koji je dostavljen BHRT-u.

Podsjećamo, visoki predstavnik je komentirajući neustavnu proslavu Dana Republike Srpske 9. siječnja rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu.

“Ako bismo počeli slaviti “praznike” kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, poručio je tada Inzko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ukoliko se on ne ispriča za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH.

“Inzkova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH”, rekao je Ivanić i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Daytonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je usporedi s NDH.

“Ovo je uvreda ne samo za Srbe, Republiku Srpsku i sve njene stanovnike, već za sve ljude u BiH koji žele mir i stabilnost i kojima je dosta konflikta”, upozorio je Ivanić.

Ukoliko Inzko ostane pri ovoj izjavi, Ivanić je rekao da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dalje ima sa njim bilo kakvu komunikaciju.

“Poređenjem Republike Srpske i NDH Inzko je “srozao” sav autoritet. Ukoliko se ne izvini, ne vidim svrhu dalje komunikacije”, zaključio je Ivanić.

Komentari (3)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Brtovic Tatarski
prije 218 dan.
Jel ,ovo on "uci" za govornicom??
+15
-32
9
FR
Chrome
Dango Rapapajic
prije 218 dan.
Jeste priprema se za Bosanski Serijat samo dok dodju Migranti dok se sve to uspostavi
+3
-7
38
BA
Firefox
adis eminovic
3. adis eminovic
prije 218 dan.
Dango ti si druze opsjednut Turcima i Bosnjacima...jel ti sigurno nisi jedan od njih. Imas ti malo Turske krvi, mora da je nekad davno neki khurcoglu opleo neku djevusku iz tvog plemena...
+14
-3
0
BA
Chrome