Dom parlamenta FBiH

Ogledalo vlasti: Zastupničke klupe pune osuđenika i optuženika

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 15:24 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja sjednica Zastupnički doma Parlamenta Federacije BiH zauvijek će ostati upisana u povijest parlamentarnog sistema Bosne i Hercegovine.

Naime, u ovom domu sjedi čak pet zastupnika protiv kojih se vodi postupak na nadležnom sudu ili je završen. Naime, protiv Bilsene Šahman (SBB), Mirsada Kukića (SDA), Amira Zukića (SDA) i Salmira Kaplana (SDA) podignute su optužnice po različitim osnovama, piše N1.

Pored njih, zastupnica u Predstavničkom domu ovog Parlamenta Vesna Švancer (SBB) početkom 2017. godine osuđena je na uvjetnu kaznu u trajanju šest mjeseci, pred Općinskim sudom u Zenici, zbog kaznenog djela prevara.

Šahman je osumnjičena da je počinila kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249., ometanje rada pravosuđa iz člana 241. i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticanjem iz člana 219.a Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Protiv nje je u tijeku sudski proces u predmetu ''Fahrudin Radončić i drugi''.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNž) krajem prošle godine podiglo je optužnicu protiv Salmira Kaplana zbog više kaznenih djela u vezi sa prekidanjem lokalnih izbora u Stocu. Optužnica se odnosi, između ostalog, na kaznena djela narušavanje javnog reda i mira, uništavanje izbornog materijala i napad na službene osobe.

Krajem prošlog tjedna podignute su optužnice protiv Amira Zukića i Mirsada Kukića, također zastupnika u Parlamentu Federacije. Oni se, između ostalog, terete za nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja u javnim poduzećima. Zukić, inače i generalni tajnik Stranke demokratske akcije, osumnjičen i za nezakonito držanje oružja.

Osim Zukića koji je u pritvoru, svi ostali brane se (ili će se braniti) sa slobode redovno ispunjavajući svoje obaveze u Parlamentu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close