Parlament FBiH

Održana posljednja prezentacija Strategije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom

Vijesti / Flash | 31. 05. 2017. u 14:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u srijedu je u zgradi Parlamenta Federacije BiH održana peta i posljednja javna prezentacija Startegije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH (2016. - 2021.).

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je uvodnim obraćanjem pozdravio nazočne i informirao ih da je održano ukupno pet javnih prezentacija na prostoru cijele Federacije BiH. Na prvu, održanoj u zgradi UN-a u Sarajevu, bili su pozvani predstavnici UN agencija i organizacija u BiH, veleposlanstva koja su se u ranijem razdoblju pokazala spremnost za suradnju i podršku u realizaciji programa u oblasti invalidnosti, te nadležnih državnih institucija.

Također, prezentacije su održane na Vlašiću, u Tuzli i Mostaru, gdje su pozvani predstavnici županijskih zakonadavnih i izvršnih vlasti, organizacija osoba s invaliditetom i nevladinih organizacija iz pozivanih županija.

''Ova peta i posljednja prezentacija ciljano je planirana upravo u zgradi Parlamenta Federacije BiH, jer na ovaj način želimo zatvoriti krug ključnih i odgovornih aktera za provedbu ovog starteškog dokumenta. Želimo postići uključenost svih odgovornih i zainteresiranih za pitanja invaliditeta, u zgradi gdje se donose najvažnije odluke i rješenja za građane Federacije BiH i obznaniti početak implemetacijskog razdoblja'', kazao je ministar Drljača.

Strategiju je Vlada FBiH usvojila na 84. sjednici 23. prosinca 2016. godine. Nakon usvajanja ovog dokumenta, mnogi resori Vlade Federacije BiH, ali i županijske vlade i općinske vlasti dobili su konkretne odgovornosti i zadatke.

Naglašeno je da je Strategija sveobuhvatan dokument koji obuhvata ključne oblasti i pitanja važna za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u društvu, od zakonodavstva, barijera, sveobuhvatne inkluzije, odgovarajuće zaštite i podrške, prevencije, pa do organiziranja i međunarodne suradnje.

Strategija je usuglašena s obavezama koje proizilaze iz međunarodnih dokumenata, posebno Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, Konvencije o pravima djeteta, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i mnogih drugih, te obaveza koje nas očekuju u procesu europskih integracija.

Radi se strateškom dokumentu koji predviđa aktivnosti koje su prioritet i obaveza svih vlada, a u fokusu su i međunarodnih programa i projekata. Realizira se kroz više resora: zdravstvo, obrazovanje, rad i zapošljavanje, prostorno uređenje, komunikacije, kulturu i sport, politiku, javno djelovanje i organiziranje i na kraju socijalnu zaštitu, koja bi u praksi uvijek trebala biti na kraju, kada svi drugi resori ne omoguće adekvatnu podršku i životni standard za osobe s invaliditetom, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close