Odgođena izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Mostaru
Sudski spor
OBJAVA: Četvrtak, 7. ožujka 2013. 8:19
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Građevinski Inženjeri Zgrada
0

Iako je krajem veljače trebala početi izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Mostaru do toga ipak nije došlo.

Iako je krajem veljače trebala početi izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Mostaru do toga ipak nije došlo. Kako doznaje Dnevni list, početak je odgođen zbog sudskog spora koji je pokrenuo jedan od nezadovoljnih sudionika tendera.

Radenko Mirić, ministar pravosuđa HNŽ-a, potvrdio je za Dnevni list kako je početak realizacije projekta prolongiran isključivo iz razloga što je jedan od sudionika tendera pokrenuo sudski spor. Upravo zbog toga je odgođena svečana ceremonija potpisivanja ugovora koja je zakazana za 25. veljače ove godine.

Gradsko vijeće Grada Mostara je prošle godine donijelo odluku kojom će se bez naknade dati zgrada bivše Četvrte osnovne škole u Mostaru na korištenje Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a za smještaj Općinskog suda u Mostaru.

Donošenjem ove odluke stvaraju se pretpostavke za obnovu i rekonstrukciju ratom devastiranog objekta bivše Četvrte osnovne škole, za čiju obnovu Grad Mostar do sada nije mogao osigurati sredstva.

Istovremeno, stvaraju se svi potrebni uvjeti za nesmetano i puno funkcioniranje Općinskog suda u Mostaru, u procesu reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini, zbog čega ovaj projekt ima potporu vlade Norveške i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, vlada Kraljevine Norveške, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar Općinski sud u Mostaru potpisali su memorandum o razumijevanju koji se odnosi na rekonstrukciju zgrade bivše Četvrte osnovne škole u Mostaru, u kojoj će biti smješten Općinski sud u Mostaru.

Vlada HNŽ-a je potpisivanjem memoranduma obećala proračunom za 2012. osigurati milijun maraka za rekonstrukciju zgrade, a norveška vlada je, također, osigurala dva milijuna maraka, čime je i glavni investitor.