Zastupnički dom

Odbijene izmjene Zakona o Javnom servisu RTVFBiH

Vijesti / Flash | 26. 07. 2017. u 14:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa 16 glasova "za", osam suzdržanih i 41 protiv nisu prihvatili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom servisu RTVFBiH, koji su predložili predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović i predsjednik Kluba HDZ-HNS-a u Zastupničkom domu Jozo Bagarić.

Bagarić je istaknuo kako je ''HDZ svjestan činjenice da nije imao utjecaj u Federalnoj televiziji'' i da je sudjelovao u aktivnosti koje se vode godinu danu u traženju rješenja u Javnom servisu RTVFBiH.

Sukob oko utjecaja

''Odgovorno tvrdim da HDZ nema ni trunku odgovornosti. Zaista je nemoguće kako se odvija poslovanje bez Upravnog odbora s generalnim direktorom. Netko može nagađati i raditi što želi. Očekivao sam da netko kaže da ovo nije materijal Joze Bagarića i Tomislava Martinovića, već predstavnika vladajuće koalicije'', poručio je Bagarić.

Zastupnik Kluba SDA Safet Kešo pojasnio je zastupnicima da se ne radi o usuglašenom prijedlogu vladajuće koalicije (HDZ - SDA-SBB) te kazao da može razumjeti ključni motiv da se mijenja Zakon, ali da zastupnicima SDA nije prihvatljiv koncept ponuđenih rješenja u Nacrtu zakona posebno u dijelu izbora članova Upravnog odbora RTVFTV gdje je predloženo imenovanje članova na četiri godine s tim da im se može jedan mandat obnoviti.

''Intencija zakonodavca da se onemogući dugotrajan ostanak u članstvu Upravnog odbora, što ostavlja mogućnost političkog utjecaja'', naveo je Kešo.

Zastupnici Kluba SDA, kako je potvrdio, prije su za izmjene i dopune postojećeg Zakona, koji kaže da mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine s tim da se svake godine mijenja jedan član Upravnog odbora tzv. koncept 4,3,2,1.

Također i zastupnici Kluba SBB-a BiH izrazili su negodovanje u vezi s predloženim izmjenama i dopunama jer, kako kaže zastupnik SBB-a Munib Jusufović, remete postojeći Zakon o Javnom servisu RTVFBiH.

Zajednička sramota

''Slažemo se sa stavom američkog veleposlanstva u BiH u kojem se navodi da se po postojećem Zakonu treba izvršiti dopuna Upravnog odbora putem natječaja jer će izbor biti transparentan i s kompetentnim kandidatima'', izjavio je Jusufović.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić konstatovao je kako se ''u prethodnim mandatima počela gubiti 'kondicija' o ovom pitanju, tako da se zapalo u pat poziciju" u kojoj ne vidi precizan zaključak po kojem bi se riješili problemi Javnog servisa RTV FBiH.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić sugerirao je da se u skladu s postojećim rješenjem imenuju članovi Upravnog odbora FTV-a smatrajući da postoje kompetentni nestranački ljudi za obavljanje navedene funkcije.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović predložio je da Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma utvrdi kako i u kojem pravcu treba mijenjati Zakon o Javnom servisu RTVFBiH da bi se postiglo neovisno izvještavanje bez političkih utjecaja.

''Više ne treba odgađati ovo pitanje, ali ne treba ni ishitreno ulaziti u to'', kazao je Osmanović.

Replicirajući mu, dopresjedatelj Doma Mladen Bošković istaknuo je kako je bolje da na rješavanju navedenog problema radi Zajednička grupa oba doma Federalnog parlamenta.

''Situacija je preozbiljna i dugo traje, te predlažem održavanje tematske sjednice na kojoj bi se utvrdili točni rokovi za rješavanje problema s kojim se susreće Javni servis RTVFBiH. Ovo je naša zajednička sramota prethodnog i aktualnog saziva'', zaključio je zastupnik SDP-a BiH Zukan Helez.

I ministarstvo iz RS protiv

S druge strane, u Ministarstvu prometa i veza RS tvrde da Prijedlog zakona o Javnom radio-televizijskom sastavu ne sadrži rješenja koja bi doprinijela unapređenju stanja u oblasti djelovanja javnih servisa.

Iznijeli su mišljenje koje se odnosi na određene članove zakona, a za koje smatraju da bi trebali biti predmet dodatnog usuglašavanja svih zainteresiranih strana.

''Navedenim zakonom predložena je raspodjela RTV pretplate prema sljedećem modelu: BHRT 30 posto, RTRS 25 posto, RTVFBiH1 30 posto, RTVFBiH2 15 posto, Fond za pluralizam medija i razvoj kinematografije 10 posto. Ovakva raspodjela nije usuglašena, niti pravična za Javni radio-televizijski servis RS-a, naročito ako se ima u vidu da je prikupljanje sredstava od RTV takse u RS-u daleko veće nego u Federaciji BiH'', navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Ističu kako način prikupljanja RTV pristojbe ovim prijedlogom zakona nije detaljno definiran, te da ostaje nejasno tko će prikupljati RTV pretplatu na teritoriji BiH.

''Smatramo da ovaj prijedlog ne sadrži rješenja koja bi doprinijela povećanju naplate RTV pretplate na području Federacije BiH. Također, marketing i ostali izvori financiranja nisu u potpunosti definirani'', navodi se.

Prijedlog zakona predviđa osnivanje Mrežnog operatora i daje mu određene nadležnosti, poput obavljanja usluga emitiranja i prijenosa programa svim javnim servisima, upravljanja arhivskom građom, satelitskog emitiranja i organiziranja IPTV emitiranja, upravljanja tehničkim resursima, imovinom i infrastrukturom informacijskih tehnologija, što podrazumijeva, kako se dodaje, prijenos dijela nadležnosti s Javnog radio-televizijskog servisa RS-a na novo tijelo i u suprotnosti je s važećom zakonskom regulativom i Ustavom RS-a.

Prebacivanje troška

''Također, predlaže se da Regulatorna agencija za komunikacije dodjeljuje Mrežnom operatoru MUX A na upravljanje i da su prihodi od upravljanja MUX A prihodi Mrežnog operatora. Navedeno je u suprotnosti sa strateškim dokumentima prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju i pratećom pravnom regulativom iz ove oblasti'', tvrdi se u priopćenju.

U prelaznim odredbama navodi se da su u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona osnivači za sve postojeće javne servise obvezni izmiriti dospjele obveze, uključujući neisplaćene plaće, poreze, doprinose u vezi sa zapošljavanjem i sve dospjele obveze po osnovu komercijalnih i drugih zajmova, kao i obveze prema dobavljačima, te međusobna potraživanja između javnih RTV servisa.

Na ovaj način se, smatraju, pokušava na osnivača prebaciti trošak izmirenja dugovanja javnih servisa.

U Ministarstvo prometa i veza RS-a su mišljenja da je potrebno pristupiti izradi novog zakona, što je u prethodnom razdoblju i iniciralo kod Ministarstva transporta i komunikacija BiH, a gdje bi se uvažili interesi postojećih javnih servisa, novog servisa i niz drugih pitanja neophodnih za njihovo funkcioniranje.

Podsjećamo, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dostavio je ranije u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Javnom RTV sustavu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close