Oslobođen

Od BiH traži 100 000 KM zbog odvojenosti od obitelji i duševne boli

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 20:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandar Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je oslobođen optužbi za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, tužio je Bosnu i Hercegovinu i zatražio 100.000 konvertibilnih maraka zbog vremena provedenog u pritvoru.

Miloš Stevanović, odvjetnik Cvetkovića, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da su u Sudu BiH tražili odštetu 'zbog neosnovanog uhićenja', te vremena koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Izraelu, kao i u Sarajevu.

"Osim za dane provedene u pritvoru i duševnu bol koju je trpio za to vrijeme zbog odvojenosti od obitelji, tražili smo i iznos za dobit u poslovima koje je za to vrijeme mogao obavljati", naveo je Stevanović.

Cvetković je uhićen u kolovozu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne tjeralice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostupanjske presude u srpnju 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u srpnju 1995. sudjelovao u ubojstvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Kopirati
Drag cursor here to close