Optimizam

Od 2019. godine vrata EU otvaraju se za Balkan

Vijesti / Politika | 14. 09. 2017. u 08:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu su prije govorili da proširenja Europske unije neće biti i ne zna se kada bi se to moglo promijeniti. Međutim, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je u srijedu na sjednici u Bruxellesu nove ulaske u EU do 2025. godine. Junker je u svom govoru objavio da će proširenja biti tijekom sljedećeg mandata Europske komisije.

''Ne može, dakle, biti bolje. Balkan je konačno dobio dobre vijesti'', kazao je u intervjuu za Dnevni avaz liberalni zastupnik Europskog parlamenta iz Švedske Jasenko Selimović.

Ovaj političar porijeklom iz BiH ''s optimizmom je dočekao dugo pripremani i najavljivani veliki govor'' predsjednika Europske komisije.

''Dakle, od 2019. godine vrata EU otvaraju se za balkanske države. Junker nije, u svom govoru, naveo tko bi prvi mogao ući. To je sada do nas. Činjenica je da neke zemlje jesu otvorile više poglavlja nego BiH. I tu trebamo druge stići. Mi još nemamo status kandidata i nadam se da će odgovori na taj upitnik biti što brže gotovi'', rekao je Selimović.

Ako je netko rekao da će se desiti proširenje, naglasio je, onda će to i biti.

''Jedina službena pozicija do sada je bila da proširenja nema. Sada je to promijenjeno'', istaknuo je Selimović.

Tu promjenu objašnjava time da EU želi pomoću Balkana ostvariti stabilnost koja joj je neophodna.

''Balkan mora pokazati da je sposoban da je zajedno s Unijom u ostvarenju njezine politike, da pomažu i budu dobri suradnici. Time će sebi osigurati ulazak u EU. Također, Uniji treba da pokaže da, nakon Brexita, postoje zemlje koje hoće u EU'', rekao je Selimović za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close