Šestorka

Obrana Brune Stojića: Vijeće zanemarilo transkripte u korist Hrvata

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvostupanjsko raspravno vijeće pogriješilo je u tvrdnji da je postojao udruženi zločinački poduhvat jer o tome ne postoje nikakvi izravni dokazi'', kazao je branitelj Brune Stojića, bivšega ministra obrane Herceg-Bosne.

Odvjetnik Karim Khan tijekom drugoga dana rasprave o žalbama pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu rekao je kako je Prvostupanjsko raspravno vijeće Haaškog suda napravilo mnoge pravne i sudske grješke te je pogrješno zaključio kako postoji udruženi zločinački poduhvat u slučaju protiv šestorice bh. Hrvata.

Zanemarena pomoć Hrvatske

Khan je ustvrdio kako je prvostupanjsko raspravno vijeće selektivno razmatralo brojne dokumente te da dokaze od velike važnosti nije uzimalo u obzir.

''Transkripti hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana razmatrani su selektivno, a ne cjelovito, odnosno vijeće je zanemarilo brojne druge transkripte koji govore o tome kako su Hrvati podupirali nezavisnost BiH i bili za suradnju'', kazao je Kahn, a slično razmišljanje jučer je iznio u žalbenoj raspravi i Jadranko Prlić te njegov odvjetnički tim.

Odvjetnik Brune Stojića je u svome obraćanju naveo kako je u prvostupanjskoj presudi raspravno vijeće potpuno zanemarilo pomoć koju su Hrvatska i HVO pružali Armiji BiH u vojnom, logističkom i medicinskom obliku.

''Suci se nisu osvrnuli na sve ove dokumente jer se to nije slagalo s njihovim krajnjim ciljem, a to je kako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu'', kazao je Kahn.

Predstavljajući dijelove transkripata hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, britanski je odvjetnik kazao kako se iz njih iščitava da je Tuđman tražio da se BiH očuva i odnosi s muslimanima budu što bolji.

Sukob s muslimanima suprotan hrvatskim interesima

''Tuđman je upozoravao na to kako je eskalacija sukoba s muslimanima suprotna hrvatskim interesima'', kazao je Kahn, ustvrdivši kako se u transkriptima nigdje ne spominje etničko čišćenje niti Banovina Hrvatska već se, kako tvrdi odvjetnik, u njima poziva na zajedništvo muslimana i Hrvata da zajedno ostvare svoje interese.

Senka Nožica, druga odvjetnica drugooptuženoga Brune Stojića, ocijenila je kako je prvostupanjsko raspravno vijeće napravilo više pogrješaka u tumačenju udruženoga zločinačkoga pothvata, pogrješno primijenivši pravo čime je, kako je kazala, prouzročen kaos u međunarodnom pravu.

''Udruženi zločinački poduhvat u ovom slučaju nije mogao postojati'', ustvrdila je Nožica.

Odvjetnički tim Brune Stojića istaknuo je kako ne postoji nijedan dokaz koji inkriminira njihova klijenta te da je prvostupanjsko vijeće i u tom slučaju pogriješilo. Odvjetnički tim podnio je 52 žalbene osnove na prvostupanjsku presudu.

Pogrešni zaključci

Podsjećamo, Haaški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženoga zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Obrane šestorice Hrvata u žalbama su tražile da se zbog pogrješnih zaključaka u presudi o postojanju udruženoga zločinačkoga pothvata te o sudjelovanju šestorke u tom pothvatu njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje. Alternativno, tražili su značajno smanjenje izrečenih kazni.

Tijekom sedmodnevne rasprave obrane šestorice Hrvata dobit će svaka po jedan dan i tužiteljstvo jedan dan. Na kraju žalbene rasprave odvojeno je po deset minuta za svakog od šestorice Hrvata ako odaberu osobno se obratiti Žalbenome vijeću. Pravomoćna presuda Žalbenoga vijeća kojim predsjeda sudac Carmel Agius očekuje se koncem godine.

Kopirati
Drag cursor here to close