Ništa od rezolucije

Oborene obje rezolucije u Vijeću sigurnosti: Rat se nastavlja istom žestinom!

Vijesti / Svijet | 09. 10. 2016. u 06:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski nacrt rezolucije u kojem se poziva na primirje, ali ne i na obustavljanje bombardiranja sirijskog Alepa, nije usvojen sinoć u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

U ruskom tekstu se poziva na odvajanje umjerenih i ekstremnih snaga u Siriji, ali i na primjenu prekida neprijateljstava, prije svega, u razorenom Alepu.

Ruski nacrt rezolucije nije uspio dobiti minimalnih devet glasova kako bi bio usvojen. Za ovaj nacrt rezolucije glasale su četiri zemlje, devet je bilo protiv, a dvije suzdržane. 

Matthew Rycroft, britanski veleposlanik u UN-u, ruski nacrt rezolucije je nazvao sramnim, jer ne predviđa ništa da zaštiti civile u Alepu. 

Ranije sinoć Rusija je uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je pripremila Francuska, a koji predviđa prekid vatre u sirijskom Alepu i zabranu nadlijetanja za sve vojne zrakoplove. 

Podršku Francuskom nacrtu rezolucije dalo je više od 40 zemalja.

Od 15 zemalja koje su imale pravo glasa, 11 je glasalo za, dvije su bile protiv, a dvije suzdržane. 

Sirijski grad Alep je od 2012. godine podijeljen između snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i pripadnika opozicije.

Posljednjih mjeseci je postao poprište žestokih sukoba, ali i zračnih napada gdje svakodnevno ginu stotine civila i zauvijek nestaju vrijedne građevine. 

Kopirati
Drag cursor here to close