Sarajevo

Oboljeli od raka prosvjeduju pred bolnicom

Vijesti / Flash | 13. 06. 2017. u 11:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drama ispred Klinike za onkološku i glandularnu kirurgiju Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu kada je grupa teško oboljelih pacijenata izašla na prosvjede okončana je nakon što ih je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović utjerala u Kliniku te rodbini poslala doktore koji su obećali da će sve biti riješeno'', objavio je Dnevni avaz.

Naime, skoro 150 teško bolesnih onkoloških pacijenata trebalo je danas biti otpušteno iz KCUS-a jer ne rade aparati za zračenje, koji su potrebni za nastavak terapije u liječenju karcinoma. Menadžment KCUS-a jutros je dostavio otpusna pisma pacijentima, ali je njih najmanje 15 odbilo potpisati pisma. Onkološke pacijentice jutros su se okupile ispred bolnice kako bi izrazile svoj protest.

''Ogorčene smo. Životi su nam ugroženi i mi se borimo za život, a sada nam oduzimaju i to pravo da se borimo. Svjesno nas ubijaju'', kazala je jedna pacijentica.

Avaz navodi kako ''pacijentice za sve krive direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović''.

''Bakirovica je za sve kriva'', kazala je Avazu pacijentica iz Tuzle.

Članovi obitelji pacijentica kažu da su kontaktirali bolnice u Mostaru i Tuzli, međutim, u ovim bolnicama su im rekli kako nema mjesta, da imaju samo oko deset slobodnih kreveta.

Avaz je objavio kako kvar na linearnom akceleratoru traje već nekoliko dana, a serviser je odbio vršiti popravke, ''jer uprava KCUS-a sa Sebijom Izetbegović na čelu, zbog navodnih ušteda, nije plaćala usluge servisiranja''.

Dnevni avaz je objavio da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović poslala zaštitare da izbace predstavnike medija iz kruga bolnice.
''Nakon što su pacijenti faktički 'utjerani' u Kliniku, pred rodbinu pacijenata i novinare izašao je doktor Semir Bešlija koji je kazao da će se rješenje ubrzo pronaći te da će pacijenti imati potrebno liječenje. On je istakao da će do petka biti popravljeni aparati. Međutim, ni pacijenti ni njihova rodbina ne vjeruje u ova obećanja. Kako su nam kazali, i ranije su dobivali slična obećanja koja se nikada nisu ispunila'', objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close