Naknada štete

Obitelj Anđelić iz Konjica još uvijek traži pravdu na sudu

Vijesti / Flash | 23. 02. 2017. u 07:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Anđelić iz sela Kostajnica kod Konjica uskoro bi, nakon višegodišnjeg povlačenja po sudovima, trebala dobiti satisfakciju i traženu odštetu od FBiH zbog ubojstva troje njenih članova u terorističkom napadu izvedenom 2002. godine.

Vehabija Muamer Topalović je na Badnju večer pred katolički Božić u njihovoj kući ubio Anđelka Anđelića i njegove dvije kćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka.

Topalović je osuđen na 35 godina zatvora, a ranjeni članovi obitelji su sudskim putem 2010. godine zatražili nadoknadu štete, piše Glas Srpske.

Općinski sud u Konjicu je prije pet godina donio nepravomoćnu odluku da su Topalović i FBiH dužni solidarno  isplatiti 201.590 maraka Marinku i još devet osoba, ali je to poništio Županijski sud u Mostaru.

Slučaj je završio na Vrhovnom sudu FBiH, koji je zahtjev za odštetu odbio kao neosnovan, zaključivši da u ovom slučaju FBiH nije dužna da nadoknadi štetu.

Slučaj je zatim dospio u Ustavni sud BiH, koji je 11. siječnja ove godine usvojio apelaciju oštećenih, utvrdivši da su im povrijeđena prava na pravedno suđenje, jer je Vrhovni sud proizvoljno primijenio važeće propise. Ustavni sud je ukinuo presudu Vrhovnog suda FBiH i naložio mu da po hitnom postupku donese novu odluku.

Davor Šilić, koji zastupa obitelj Anđelić, kaže da pravna borba traje predugo i da se nada da je konačno dobila epilog.

''Nadam se da će Vrhovni sud FBiH postupiti na osnovu naloga Ustavnog suda BiH, a članovi obitelji Anđelić nakon 14 godina dobiti satisfakciju. Nadoknada štete u sličnim sporovima se dodjeljuje i kada počinitelj nije poznat'', rekao je Šilić.

Kopirati
Drag cursor here to close