Primjer junaštva

Obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari: Dodiku uručeni medalja i knjiga

Vijesti / Flash | 02. 07. 2017. u 20:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku danas su na obilježavanju 75 godina od Bitke na Kozari sudionici ovog okupljanja uručili medalju i knjigu.

"Riječ je o medalji koju dodjeljuje sekcija boraca Novi Sad, a drugo je knjiga posvećena stradanju mještana Piskavice na Kozari", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je ukazao na značaj današnjeg okupljanja na Kozari jer i na ovaj način Republika Srpska čuva i njeguje sjećanje na ljude koji su se 1942. godine digli na ustanak.

Prema njegovim riječima, tako su narod Kozare i uopće srpski narod napisali najslavniju povijest antifašističke borbe u kojoj su Srbi sudjelovali.

"Srpski narod ovdje se borio za slobodu i nije dozvolio da bude potlačen, ponižavan i danima tučen već se digao na ustanak i sukobio s daleko nadmoćnijim Nijemcima i ustašama. Njihov plan je bio da opkole i unište narod Kozare i to su učinili, jer je gotovo 65.000 Kozarčana stradalo i ubijeno na sistematski način", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je plan Nezavisne Države Hrvatske bio da Srbi budu pobijeni, pokršteni ili iseljeni s ovih prostora.

"Za Kozarčane je bilo predviđeno da budu pobijeni i to je sistematski činjeno svih godina toga, ali se i otadžbinskog rata. Kozarčani to pamte i zato su u značajnom broju sudjelovali u jedinicama Vojske Republike Srpske, borili su se i za samu Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Na Kozari su se danas okupili preživjeli borci i narod iz zbjega, kao i njihovi potomci, te poštovaoci tekovina Narodnooslobodilačke borbe i kozarske epopeje. Bilo ih je iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa su se čule i brojne partizanske pjesme, a vijorila se trobojka s petokrakom.

Dužnosnici Republike Srpske, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg obrambeno otadžbinskog rata položili su danas vijence na Centralno spomen-obilježje na Mrakovici povodom 75 godina od Bitke na Kozari.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade Srpske na čelu s predsjednikom Željkom Cvijanović, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, veleposlanstvo Srbije i Rusije u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opčinakoje gravitiraju Kozari.
Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Srpske i udruženja proisteklih iz obrambeno-otadžbinskog rata, te Misije OEBS-a u BiH.

Bitka na Kozari počela je 10. lipnja 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Na Kozari je od 10. lipnja do 15. srpnja 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila. Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem. Povjesničari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih do danas nije poznata.

Kopirati
Drag cursor here to close