reakcije

Obama i Trump o Castru: Povijest će suditi

Vijesti / Flash | 26. 11. 2016. u 16:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Povijest će suditi o enormnom uticaju" bivšeg kubanskog čelnika Fidela Castra na svijet - izjavio je u subotu američki predsjednik Barack Obama.

Smrt Castra, jednog od najdugovječnijih svjetskih čelnika, objavio je njegov brat Raul u petak navečer. Castro je došao na vlast u 1959. i počeo je provoditi komunističku revoluciju. On se desetljećima opirao SAD-u, preživljavajući brojne pokušaje ubojstva.

Njegove pristalice tvrde da je on vratio Kubu narodu. Kritičari ga nazivaju diktatorom, prenosi BBC.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u subotu je reagirao na smrt kubanskog revolucionarnog čelnika Fidela Castra jednostavnim postom na Twitteru: "Fidel Castro je mrtav!"

Tijekom predizborne kampanje Trump je zaprijetio da će, ukoliko bude izabran, poništiti povijesno približavanje dvije zemlje ostvareno pod adiministracijom predsjednika Baracka Obame.

‘’Svi ustupci koje je Barack Obama učinio prema Castrovom režimu učinjeni su putem izvršnih predsjedničkih ovlasti, što znači da ih naredni predsjednik može poništiti, i ja ću to učiniti dok Castrov režim ne udovolji našim zahtjevima’’, izjavio je on u rujnu.

‘’Ti zahtjevi uključuju vjerske i političke slobode za kubanski narod i oslobađanje političkih zatvorenika’’, kazao je on tada, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close