Osuda revizije

NSRS: Izetbegović prekršio Ustav, tražimo kaznenu odgovornost

Vijesti / Flash | 27. 02. 2017. u 18:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) večeras je, bez prisustva bošnjačkih zastupnika, „odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH“.

''Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH'', navodi se u zaključcima usvojenim glasovima zastupnika vladajuće većine u RS-u, a nakon današnje višesatne rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

U zaključcima usvojenim s 46 glasova, dok su 23 zastupnika bila suzdražana, dodaje se da Narodna skupština RS-a odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

Entitetski parlament smatra da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “prekršio Ustav BiH i traži pokretanje kaznene odgovornosti protiv svih onih koji su sudjelovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde, stoji u zaključcima.

NSRS također smatra „da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Daytonskim mirovnim sporazumom, i bez sudjelovanja drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahtjeva hitno i jasno reagiranje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Daytonskog mirovnog sporazuma“.

Parlament RS-a ističe da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i konstitutivnog sprskog naroda, koje se donose na razini zajedničkih institucija BiH, potrebno dobiti suglasnost organa i institucija RS, kako bi daytonski položaj RS, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

NSRS poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na razini zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Narodna skupština RS-a apelira na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

U usvojenim zaključcima se dodaje da Narodna skupština RS-a čvrsto stoji na poziciji obrane slova Daytnoskog mirovnog sporazuma i prava koja RS po tom sporazumu pripadaju. Ukazuje i na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština također zadužuje Vladu RS-a da u suradnji s predstavnicima RS-a na razini zajedničkih organa BiH, a u cilju jačanja europskog puta, pripreme odgovor RS-a na sva trenutna pitanja koja će biti upućena svim relevantnim međunarodnim institucijama.

Traži se od institucija na razini BiH i FBiH da ispune sve prethodne mjere iz Pisma namjere koje su preduvjet za realizaciju Reformske agende na putu ka Europskoj uniji (EU).

Narodna skupština RS-a, kako se navodi u zaključcima, smatra da je na putu ka EU neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH, pa stoga, kao strana potpisnica aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institucije.

Usvajanjem zaključaka okončano je ovo posebno zasjedanje.

Kopirati
Drag cursor here to close