ACCOUNT

Novinarke Aleksandra Vinčar i Marina Čigoja najbolje izvještavale o korupciji

Vijesti / Flash | 14. 07. 2017. u 18:49 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini – ACCOUNT dodijelila je nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji u 2017. godini.

Ove godine neovisni žiri najboljima je proglasio Marinu Čigoju, novinarku poslovnog portala Capital.ba iz Banja Luke, i Aleksandru Vinčar, novinarku Magazina Mreža Federalne televizije

Marini Čigoji je dodijeljena nagrada u kategoriji za najbolji pisani izvještaj, za tekst pod naslovom ''Samo četiri javna preduzeća RS na plaće potroše 400 milijuna KM'', koji govori o zapošljavanju po političkoj liniji u četiri javna poduzeća u RS-u, piše Žurnal.

Aleksandra Vinčar je osvojila nagradu za najbolji video prilog ''Sabrana Emdžina nedjela'', koji govori o zloupotrebama bivšeg gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića nenamjenskom trošenju proračunskih sredstava, KFW projektu i nelegalnoj prodaji gradskog zemljišta.

Ovo je peta godina za redom da ACCOUNT dodjeljuje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji. Peteročlani žiri je odabrao najbolje novinarske radove među 62 pristigle prijave. Ovo je ujedno i najveći broj prijava koje je ACCOUNT dobio u pet godina koliko se nagrada dodjeljuje. To je pokazatelj da postoji potreba i interes javnosti za istraživačko novinarstvo, ali i da postoji spremnost i hrabrost novinara da izvještavaju o korupciji.

Žiri ACCOUNT novinarske nagrade je i ove godine odlučio da ne dodijeli nagrada za najbolji audio izvještaj o korupcij, zbog nedostatka kvalitete. Međutim, Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT želi ohrabriti novinare radio stanica u BiH da se aktivno počnu baviti istraživačkim novinarstvom, a urednike i vlasnike ovih medija da u svojim programima nađu mjesto za istraživačke priloge za koje nesumnjivo postoji interes javnosti, piše Zurnal.info.

U okviru ceremonije dodjele ACCOUNT novinarske nagrade je održana i premijera istraživačko – dokumentarnog filma ''Arapsko proljeće u Zlatnoj dolini'', autora Amarilda Gutića, koji je nastao u okviru serijala TV Žurnal – Afera, a koji će biti objavljen u ponedjeljak 17. srpnja točno u podne.

Nakon premijere filma je upriličena javna rasprava na temu ''Istraživačko novinarstvo kao javni interes''.

O ovoj temi su razgovarali Berislav Jurič (Bljesak.info), Elvir Padalović (BUKA), Siniša Vukelić (Capital.ba) i Selvedin Avdić (Žurnal.info). Zaključak diskusije je taj da unatoč nedostatku vremena i novca, istraživačko novinarstvo može i mora opstati.

Kopirati
Drag cursor here to close