Posjetili i Mostar

Novinari iz Sirije došli u BiH vidjeti što ih čeka

Vijesti / Svijet | 27. 09. 2016. u 14:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri novinarke i dva novinara iz Sirije posjetili su Mostar u želji da podijele svoja iskustva s novinarima iz BiH, te poslušaju savjete kolega, koji su proživjeli ono što sada čeka Siriju.

''Rat u Siriji će završiti kad-tad, a ovdje smo došli da čujemo ratna i postrana iskustva kolega, jer nas očekuje ista sudbina'', rekao je Siruan Hadsch Hossein, generalni direktor ARTA FM radia, jednog od neovisnih medija u Siriji.

U posljednja tri dana, novinari su učili o situaciji u BiH, te kaže Hossein iznimno je slična njihovoj situaciji u Siriji, te je po njegovom mišljenju jako važno da nauče iz bh. iskustva.

''Ipak rat je završio prije 20 godina, a u BiH još uvijek nema potpunog mira, rat je lako zaustaviti, ali mir je teško održati'', zaključuje Hossein.

Kako je objasnio 2011. godine počeli su osnivati neovisne medije, te se trude pripremiti za situacije koje ih čekaju nakon rata.

Rat je uvezen u Siriju, kao i u BiH

''Mi Sirijci nikada nismo ni htjeli rat. Rat su uvezli sa strane, Europa, Amerika, Rusija, Arabija… Radikalizam je uvezen u Siriju, sve što vidite danas u Siriji, nije sirijsko. Sirija je eksperiment za sve ''prljave stvari'', drugih zemalja i plaćamo cijenu toga, kao što je i BiH nekada'', zaključuje Hossein, dodajući kako Kurdi i Arapi mogu živjeti skupa, ali razdor žele druge zemlje. Jer kako kaže, kada ih puste oni bi sami mogli riješiti probleme.

Mazen Yassouf, novinar neovisnog radija u Siriji, rekao je kako su novinari ali i mladi ljudi putem novih tehnologija i smartphonea informirali internacionalnu javnost i međunarodnu zajednicu o tome što se događa u Sirji, što je bilo od iznimne važnosti.

''Nažalost mnogi sirijski novinari morali su otići iz zemlje zbog sigurnosnih razloga i napada režima. Bila je aktivna suradnja između civilnih novinara i Sirijaca koji žive u susjednim zemljama, tako da su mediji odigrali ključnu ulogu i informiranju međunarodne zajednice i medija'' zaključio je Yassouf, dodajući kako su Sirijci posljednjih 40-50 godina bili ugroženi u gotovo svakom dijelu svog života, pa je veoma važno, po njegovom mišljenju da imaju neovisne medije koji će imati ulogu u poboljšanju njihovih života.

U Siriji je, prema informacijama koje imaju novinari, umrlo oko 380 lokalnih i stranih novinara, a Allep je sada najopasnije mjesto za novinare.

U Aleppu rade tri novinarke

Što se tiče položaja žena u Siriji, situacija nikada nije posebno dobra, iako se stvari pokreću.

''Prije revolucije žene nisu imale svoju ulogu u društvu, nakon školovanja nisu mogle raditi nego su morale ostati kući. Žene nisu mogle biti na nekim visokim pozicijama, a ako nađeš ženu na poziciji ona je samo alibi za nešto drugo'', rekla je Hala Khair Allah (Reem) menadžerica radia Nasaem Syrian sa sjedištem u Aleppu. Hala je jedna od tri novinarke koje rade u Aleppu.
Kako je objasnila na početku revolucije, žene aktivistice su odigrale veliku ulogu, ali kasnije, kada je krenulo oružani napad, kaže, muškarci su rekli ženama da ostanu kući, a situacija se od tada nije puno promijenila.

''Izvan Aleppa ima mnogo novinarki i aktivistica, ali situacija nije kako želimo da bude'', zaključila je.

Inače, ova posjeta Mostaru i Sarajevu je održana u organizaciji Udruge BH novinari, i Kluba novinara Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close