Socijaldemokrati

(Novi) SDP vjeruje u ujedinjenje s Komšićem

Vijesti / Flash | 01. 12. 2014. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio nadu da će ujedinjenje SDP-a BiH i Unije socijaldemokrata biti početak jačanja socijaldemokracije u BiH.

Lagumdžija je kazao kako su okončali proces koji je trajao duže od pola godine. Po njegovim riječima, još prije izbora su imali razgovore tijekom kojih su pokušavali naći modalitet zajedničkog nastupa na izborima i eventualnog ujedinjenja stranaka.

''Tada smo se dogovorili da, s obzirom na to da se ulazilo u izbornu kampanju, odmah po okončanju izbora, neovisno o rezultatima, pokušamo prije kongresa SDP-a učiniti nešto što bi značilo ujedinjavanje i objedinjavanje, odnosno prvu fazu ujedinjivanja socijaldemokratskih političkih snaga u BiH'', kazao je Lagumdžija na zajedničkoj pres-konferenciji predstavnika SDP-a BiH i USD-a.

Podsjetio je kako su glavni odbori obiju stranaka, neovisno jedni o drugima, prihvatili i donijeli odluke o usvajanju Sporazuma o ujedinjenju SDP-a BiH i Unije socijaldemokrata.

''Kao Glavni odbor smo u subotu donijeli odluku i uputili kongresu prijedlog da verificira ovaj sporazum da bismo djelovali nakon toga kao jedinstvena i jedna politička organizacija Socijaldemokratska partija BiH'', kazao je Lagumdžija.

Sporazumom o ujedinjenju je, između ostalog, definirano da će predstavnici USD-a biti zastupljeni u središnjim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora, tri člana Predsjedništva SDP-a BiH i jedan član Nadzornog odbora.

''Također, kongresu ćemo predložiti odgovarajuću rezoluciju, odnosno deklaraciju kojom ćemo tražiti od kongresa da dadne podršku, ne samo ovom sporazumu nego da obveže novo rukovodstvo da nastavi ovaj proces. Ima još političkih snaga, sigurni smo, koje trebaju biti dio jednog jedinstvenog socijaldemokratskog organizma koji se zove SDP BiH'', kazao je Lagumdžija te izrazio nadu da će ovo biti početak jednog jačanja socijaldemokratije u BiH.

Predsjednik USD-a Miro Lazović je kazao da ovo ujedinjenje nije samo čin pukog potpisivanja i klasičnog spajanja dviju stranaka, dviju socijaldemokratskih opcija, već je ovo čin koji treba dovesti do potpune integracije političke, građanske, političkih partija socijaldemokratske orijentacije prije svega, ali i čin brige za državu BiH.

''U tranzicijskom razdoblju kroz koji smo prošli, pa i politička previranja kroz koja smo prošli pokazali su da bez jake socijaldemokratske opcije BiH ne može biti stabilna. Njezina budućnost je neizvjesna'', kazao je Lazović i dodao kako se ovaj proces okrupnjavanja socijaldemokratskih, građanskih stranaka treba nastaviti.

''Ovi procesi su mnogo važniji od osobnih interesa i od osobnih sujeta'', kazao je Lazović.

Potpredsjednik USD-a Ivo Komšić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da su razgovarali s Demokratskom frontom.

''Demokratska fronta i čelnik Demokratske fronte i njegovo rukovodstvo se neće udaljiti od socijaldemokracije, to je sigurno. Oni će pratiti ovaj proces naš kako bude tekao i mi očekujemo i da će se socijaldemokracija ujediniti i s tom strankom'', kazao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close