senator

Novi glas iz SAD-a: Saudijska podrška terorizmu daleko veća od katarske

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utjecajni američki senator iz redova republikanaca kritizirao je prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana zbog blokade Katara, koju su nametnule Saudijska Arabija i još tri zaljevske države.

Izjava Boba Corkera, predsjednik Komiteta za vanjske odnose američkog Senata, došla je u vrijeme jačanja krize u regiji te kada će američki državni tajnik Rex Tillerson napraviti neočekivanu posjetu Dohi u četvrtak.

"Količina podrške terorizmu koju pruža Saudijska Arabija uvelike nadmašuje ono što Katar radi", izjavio je Corker u srijedu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su veze s Katarom 5. lipnja i blokirali ovu državu kopnom, zrakom i morem.

Kvartet optužuje Katar za financiranje "terorizma", što Doha odbacuje kao "neosnovano".

Corker je naveo kako je "veoma razočaran što vidi što Saudijska Arabija radi nakon odličnog samita i približavanja svih", govoreći o majskoj konferenciji u Rijadu, kada su lideri Vijeća za suradnju zaljevskih država (GCC) i drugih arapskih država razgovarali s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

"Mislim da je ovo vjerojatno početnička greška prestolonasljednika, koji bi, mislim, mogao biti budućnost Saudijske Arabije", dodao je.

Novinarka Al Jazeere Heidi Zhou-Castro iz Washingtona javlja kako saudijskog princa "mnogi vide kao jednog od glavnih arhitekata blokade i glavnog organizatora alijanse koja stoji iza blokade".

Dodala je kako je Corker jedan od najvećih američkih kritičara blokade te kako je on prijetio da će blokirati prodaju oružja državama GCC-a dok se ne pronađe jasan put k rješavanju spora.

Kopirati
Drag cursor here to close