Naša posla

Novi cirkus u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, traže se ostavke

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 10:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na iznenađenje svih, umjesto tematske sjednice o iseljavanju, predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta započeo je rad s nastavkom 19. redovne sjednice, objavio je Dnevni avaz.

Naime, šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je kako to nije bilo dogovoreno na Kolegiju, ali su, navodi Avaz, šefovi klubova SDA i HDZ-a BiH Ismet Osmanović i Jozo Bagarić tvrdili suprotno.

Predlagač tematske sjednice o iseljavanju Dennis Gratz rekao je da ''stvarno nije u redu ovo što mi radite''.

''Sve sam pripremio, pozvao ljude da dođu na tematsku sjednicu. Mislim da ovo nije u redu'', kazao je Gratz, na šta mu je Mušić odgovorio ''Mislim da jeste''.

Inače, na početku sjednice nije izglasana inicijativa zastupnika SDP-a Envera Bijedića da trasa autoputa Sarajevo-Beograd većim dijelom ide kroz Federaciju BiH.

''Moj prijedlog je da trasa autoputa ide 200 kilometara kroz FBiH, a varijanta koju predlaže Srbija je da ta trasa kroz FBiH ide od nula od pet kilometara'', pojasnio je.

Šef Kluba SBiH Salem Halilović rekao je kako ne zna pita li se Parlament FBiH uopće o tome kuda će ići buduća trasa autoputa.

''Ovdje se pita i Vlada Srbije i Vlada RS. Ne možemo samo mi to odlučiti. Šta nam donosi ova inicijativa, osim ako to nije neka lokalpatriotska priča'', upitao je Halilović.

Na sjednici je ''očitana lekcija'' i federalnom premijeru Fadilu Novalić nakon što se nije želio obratiti zastupnicima kako bi obrazložio program rada Vlade FBiH za prošlu godinu .Parlamentarci nisu usvojili izvještaj o radu Vlade FBiH, pa su iz opozicije zatražili ostavke premijera Fadila Novića i kompletne Vlade.

Na njega se javno obrušio zastupnik DF-a Dževad Adžem.

''Vi ste jedna marioneta. Suština je da nas premijer uvjeravaju da živimo život prosperiteta. Ali to nije na terenu. Premijer FBiH kaže da spadamo u najnezaduženiju zemlju što nije točno. Program rada su sabrana nerada ove Vlade'', kazao je, između ostalog, Adžem, dodavši da se određene političke elite jedino štite kriminalce.

Inače, na osnovu tematske rasprave o zagađenju zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine, održane proteklog tjedna zastupnici su danas u nastavku te sjednice izglasali više zaključaka.
Prvi je da treba donijeti novi zakon o zaštiti okoliša FBiH i odgovarajuće podzakonske akte, koji će biti usklađeni s odgovarajućim direktivama u zemljama EU, te posebnu pažnju posvetiti sistemu izdavanja okolinskih dozvola da bi se napravio adekvatan i funkcionalan zakonski okvir za značajno poboljšanje učinkovitosti okolinskih dozvola. U skladu s tim treba također izmijeniti podzakonske akte koji se odnose na monitoring kvalitete zraka.

Zaključcima je Federalno ministarstvo turizma i okoliša obavezano da svakih šest mjeseci izvještava Parlament Federacije BiH o tome kako operateri ispunjavaju uvjete iz već izdanih okolinskih dozvola.

Zaključeno je također da treba osigurati efikasan, pouzdan i transparentan sustav kontrole emisija uspostavom katastra zagađivača i registra ispuštanja i prijenosa zagađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close