Obavještajna agencija

Njemačka se mora pripremiti na nove napade radikaliziranih muslimana

Vijesti / Svijet | 04. 07. 2017. u 19:04 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Njemačka se mora pripremiti na nove napade, uzimajući u obzir rastući broj potencijalnih islamskih militanata'', upozorio je u utorak vodeći sigurnosni dužnosnik, najavljujući da će vlasti intenzivirati napore na kaznenom progonu, suđenju i deportiranju osumjičenih.

''Njemačka je bila zahvaćena s pet napada islamista u 2016. godini, uključujući napad iz prosinca na berlinski božićni sajam u kome je ubijeno 12 ljudi, dok je još sedam potencijalnih napada propalo ili je spriječeno'', izjavio je novinarima Hans-Georg Maassen, čelnik njemačke unutarnje obavještajne agencije BfV.

''Moramo očekivati dodatne napade pojedinaca ili terorističkih skupina'', izjavio je Maassen, navodeći rastuće dokaze i više od 1.000 izražavanja briga u javnosti od rastućih rizika.

''Islamski terorizam je najveći izazov s kojim se suočava BfV i mi to smatramo jednom od najvećih prijetnji po unutarnju sigurnost u Njemačkoj'', kazao je.

Godišnje izvješće agencije za 2016. pokazuje da je 24.400 islamista u Njemačkoj, među kojima oko 7.900 selefija, i ta se brojka povećala na 10.100 u ovoj godini. Ukupna brojka uključuje i desetak tisuća pripadnika turskog militantnog islamističkog pokreta Milliu Gorus, pokazuje izvješće

Ukupna brojka sumnjivih islamista opala je u odnosu na prethodnu godinu, ali se u izvještaju navodi kako to ne znači da se prijetnja umanjila.

''Zapravo, riječ je o suprotnom'', navodi se u izvješću, spominjući "nasilju skloni teroristički spektar".

U izvještaju se tvrdi da je stotine džihadista ušlo u zemlju među više od milijun migranata koji su ušli u Njemačku tijekom protekle dvije godine.

''Sigurnosni dužnosnici ukupno nadziru oko 680 potencijalnih islamističkih prijetnji, od kojih su većina pod uticajem selefijske ideologije'', izjavio je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Kazao je da je Njemačka drastično pojačala napore na borbi protiv islamskih militanata, uz rekordan broj uhićenja, kaznenih progona i deportacija tijekom prošle godine.

Maassen je izjavio da se procjenjuje da je 930 ljudi napustilo Njemačku kako bi se borili na strani Islamske države u Siriji i u Iraku, od kojih su dvadesetak posto bilo žene. Procjenjuje se da je od ukupne brojke poginulo 145 ljudi, kazao je on, prenosi Ruters.

Kopirati
Drag cursor here to close