Pokušaj bombaškog napada

Njemačka: Islamski ekstremisti osuđeni na duge kazne zatvora

Vijesti / Flash | 03. 04. 2017. u 15:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački sud u ponedjeljak je izrekao duge zatvorske kazne četvorici islamskih ekstremista zbog planiranja bombaškog napada na željezničku stanicu i ubojstva političara krajnje desnice.

Regionalni sud u Düsseldorfu ustanovio je da je 29-godišnji Marco G., čije prezime nije objavljeno u skladu sa zakonom o zaštiti privatnosti, kriv zbog pokušaja ubojstva podmetanjem eksplozivne naprave na glavnoj željezničkoj stanici u zapadnom Bonnu u prosincu 2012.

Iako je bomba kućne izrade otkrivena i demontirana prije nego što je detonirana, sud je priopćio da njemački konvertit na Islam zaslužuje kaznu doživotne robije zbog težine zločina, javila je novinska agencija dpa. Sud je odbacio njegovo oslobađanje nakon 15 godina robije, što je uobičajena odredba u doživotnoj robiji u Njemačkoj.

On i trojica ostalih također su proglašeni krivim za formiranje terorističke organizacije i planiranje ubojstva člana ekstremno desničarske stranke NRW koji je sudjelovao u prosvjedima protiv džamija na kojima su također prikazivane slike poslanika Muhammada.

Suci su osudili albanskog državljana Enea B. (46), njemačko-turskog državljana Koraya D. (28), i njemačkog državljana Tayfuna S. (27), na između devet i po i 12 godina zatvora.

Tužitelji su priopćili da je plan ljudi djelomično bio potaknut audioporukom koju je širio Islamski pokret Uzbekistana. Oni su uhićeni u ožujku 2013., noć prije planiranog ubojstva.

Njihovi odvjetnici zatražili su od suda da oslobodi njihove klijente, javila je dpa, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close