Ostaju pod nadzorom

Njemačka ih protjerala, a Bosna i Hercegovina pustila na slobodu

Vijesti / Flash | 18. 08. 2017. u 09:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da će blizanci Amir i Emir Hodžić, koje je Njemačka deportirala jer ih sumnjiče za planiranje terorističkog napada, biti pod tretmanom sigurnosnih službi.

"Njemačka je braću Amira i Emira Hodžić okarakterizirala kao osobe koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, ali im nisu sudili i nisu imali konkretno kazneno djelo, nego kontakte zbog čega su ih i protjerali. Oni su naši državljani i po tom osnovu smo bili obavezni da ih prihvatimo", rekao je Mektić.

On je naveo da se Hodžići u BiH ne mogu dovesti u vezu ni sa čim konkretnim što ima elemenata kaznenog djela, piše Srna.

"Bit će maksimalno tretirani od naših sigurnosnih službi. Dok su još bili u Njemačkoj pod radom njihovih službi, sudjelovali smo zajedno u raskrinkavanju njihovih simpatizera", dodao je Mektić.

Dvojica državljana BiH osumnjičena za planiranje terorističkog napada u Njemačkoj deportirani su jučer u BiH.

U sarajevskoj zračnoj luci braća Amir i Emir Hodžić zadržani su oko sat vremena, a saslušali su ih pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Policija u Njemačkoj stavlja im na teret izravne veze sa pripadnicima terorističke organizacije "Islamska država" u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close