'Pokopao' političare

Nizozemski veleposlanik: Šokiran sam neznanjem bh. političara o EU

Vijesti / BiH-EU | 29. 06. 2016. u 16:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraak izjavio je danas da nijedna od 28 zemalja članica EU ne misli da je pravo vrijeme za razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

"Iskreno žalim što ne mogu biti poduzeti naredni koraci u procesu integracija, jer smo zaista vjerovali da će nakon podnošenja aplikacije, BiH slijediti pozitivnu dinamiku i da će biti u stanju ispuniti uvjete, pa da pristupimo razmatranju ocjene aplikacije", rekao je Jurriaan Kraak na okruglom stolu u Sarajevu, koji je organiziran povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Nizozemske i Slovačke.

Rekao da je šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU, navodeći primjer člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je nedavno rekao da BiH do 13. Srpnja, kada će biti sesija Vijeća EU u Bratislavi, mora riješiti svoje probleme kako bi dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo, piše Srna.

"Naše kolege iz Slovačke u tom momentu nisu imale pojma o čemu Čović govori, tim prije jer još uvijek ne postoji jednoglasna odluka svih članica EU o pozitivnoj odluci aplikacije BiH za članstvo u EU, nakon čega slijedi utvrđivanje mišljenja, za što je potrebno od 12 do 18 mjeseci, uz popunjavanje obimnog upitnika, pa tek onda ocjena je li BiH spremna za status kandidata", pojasnio je Krak.

Prema njegovim riječima, upitnik Europske komisije ne može biti popunjen bez validnih rezultata popisa stanovništva, stanova i domaćinstava iz 2013. godine.

Smatra da su nerealna predviđanja da Slovačka može ubrzati put BiH k EU, bez ispunjavanja općepoznatih uvjeta.

"Bez provođenja Reformske agende nema puta BiH u EU, a lideri u BiH moraju ostvariti smisleni napredak u provođenju ovog ambicioznog plana, uključujući osnovne preduvjete, kao što su adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU i uspostavljanje mehanizma koordinacije", poručio je Jurriaan Kraak.

Pozvao je političare u BiH na "konkretna djela bez praznih priča i izmišljanja problema".

Veleposlanik Slovačke u BiH Jan Pšenica izrazio je žaljenje što BiH zaostaje na putu k EU zbog "tehničkih razloga".

Naveo je da BiH nije na vrijeme pokrenula pripreme za europske integracije, iako je odlično znala kako se taj proces odvija u susjednoj Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, slovačko predsjedavanje Vijećem EU biće aktivno, s fokusom na migracije i Brexit.

"Naša četiri osnovna prioriteta su ekonomski snažna Europa, moderno jedinstveno tržište, održiva migracijska politika i globalno angažirana Europa", rekao je Pšenica i dodao da želi da BiH što prije postane dio integracijskih procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close