Poboljšavaju standard

Nikšić: Ovo je drugo povećanje mirovina u mandatu ove Vlade

Vijesti / Flash | 24. 01. 2014. u 20:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio je večeras da će uslijediti povećanje mirovina za pet posto za oko 360.000 mirovina u FBiH.

Gostujući u centralnoj informativnoj emisiji TV Hayat "Vijesti u 7", Nikšić je istaknuo da je Vlada FBiH donijela odluku o tome u komunikaciji sa Zavodom MIO te da to povećanje nije došlo samo od sebe, odnosno da je rezultat niza aktivnosti.

''To je praktično drugo povećanje u mandatu ove Vlade FBiH'', kazao je federalni premijer, precizirajući da će siječanjska mirovina koja ide u prvom tjednu veljače biti povećana za pet posto, te da će se i nadalje nastaviti provoditi aktivnosti na tom planu i raditi na poboljšanju statusa umirovljenika u FBiH.

Na upit o tome odakle novac za tu svrhu, odnosno je li se opet radi o nekom zaduženju koje će vraćati neka naredna vlada, Nikšić je odgovorio da priču o zaduženju plasiraju oni koji se protive svakom pozitivnom pomaku.

''Što se dugova tiče, odgovorno tvrdim da će mandat ove Vlade FBiH završiti za 440 milijuna smanjenim vanjskim i unutrašnjim dugom FBiH'', naglasio je premijer FBiH, pojašnjavajući da je značajan dio tog duga upravo prema populaciji umirovljenika, "jer je Vlada FBiH zatekla i vraća dug od 180 milijuna KM, koji su napravile prethodne vlade".

Dodao je da je za drugo povećanje mirovina potrebno oko 7,5 milijuna mjesečno, što je oko 90 milijuna na godišnjem nivou, te da Vlada FBiH u ovom trenutku ima oko 66 milijuna KM, a da će se nedostajućih 24 milijuna osigurati dodatnim aktivnostima.

Na upit zašto se svima iznosi mirovina nisu povećali za 20 - 30 KM, Nikšić navodi da, nažalost, ne postoji dobra volja da se to regulira na taj način, te da je mišljenja da u narednom periodu treba tragati za takvim rješenjima, istaknuvši da je pobornik toga da se više povećaju najniže penzije za više iznose kako bi se smanjila velika razlika između najviše i najniže mirovine.

Komentirajući upit u vezi sa tvrdnjama predstavnika vojnih umirovljenika da ih Vlada diskriminira, federalni premijer je izrazio razumijevanje za želje svih da im materijalni status bude bolji, podsjećajući da je prosječna mirovina pod povoljnijim uvjetima veća od prosječne starosne mirovine.

Na konstataciju Hayatove novinarke da "korupcija izjeda državu", te da je sustav vrijednosti potpuno urušen i kako se boriti protiv toga, ako je gotovo svima normalan odnos Živko Budimir - Avdo Avdić, Nikšić je primijetio da je veoma indikativno da se teško može dobiti bilo čija izjava u vezi s tim, " što u stvari ukazuje na koji način funkcionira naš javni servis i što ukazuje da je to klasična ucjena, klasičan reket i da se ljudi plaše komentirati".

''Ja ne spadam u tu grupu i želim vrlo jasno reći da javni servis ne može na taj način funkcionirati'', kazao je Nikšić, konstatirajući da su se, hipotetski, primjera radi, u Republici Hrvatskoj glavni urednik njihovog javnog servis,- HRT-a i predsjednik države ili vlade dogovarali oko toga kako će blokirati izbor sudaca ustavnog suda ili oko raznih zloupotreba, da bi oni pod pritiskom javnosti veoma brzo morali napustiti svoje funkcije.

Izrazio je očekivanje da će se Parlament izdići iznad ove situacije i konačno uvesti reda u javni servis.

Na dodatni upit u vezi sa spekulacijama o tome da je Avdo Avdić isti odnos imao i sa federalnim premijerom, Nikšić je odgovorio odrično, negirajući to, uz opasku da se, ukoliko ne postoje snimci, može utvrditi koliko su puta oni razgovarali putem telefona.

''Vrlo rado bi se s njim suočio da vidimo o čemu smo to on i ja razgovarali, kako smo i na koji način dogovarali blokiranje državnih institucija i države BiH. Ali znate kad se branite i čovjek koji je dotakao takvo moralno dno, njegove izjave zaista ne zavrjeđuju da se komentiraju'', kazao je Nikšić, gostujući u emisiji "Vijesti u 7" TV Hayat.

Kopirati
Drag cursor here to close