Ljevica

Nikšić i Komšić pozivaju na obračun s Republikom Srpskom

Vijesti / Flash | 25. 10. 2016. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte Nermin Nikšić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi su osudili dodjeljivanje priznanja Narodne skupštine Republike Srpske osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

''Krajnje je vrijeme da sve snage koje baštine antifašizam, humanizam, demokraciju i ljudska prava u BiH ujedine i zajedno krenu u obračun sa snagama koje veličaju zločine i njihove inspiratore i počinitelje. Sutra može biti kasno'', izjavili su.

Nikšić i Komšić pozivaju predstavnike Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, OSCE-a i visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkuliranja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu Republika Srpska te momentalno obustave svaki vid suradnje s njezinim čelnicima sve dok ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca.

''Ako službeni Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose s BiH, mora se jasno ograditi od ovakvog ponašanja'', smatraju lideri SDP-a i DF-a te poručuju da će se, u suprotnom, vlasti Srbije ponovno pozicionirati kao suučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH.

''Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti predstavlja civilizacijski sumrak vlasti ovog entiteta.Ovim činom, po tko zna koji put, vrijeđaju se žrtve pobijene uime velikosrpskog projekta koji i dalje živi u entitetu Republika Srpska. Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti, što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda'', naveli su Nikšić i Komšić te dodali kako budućnost BiH nije moguće graditi na ovakvim temeljima te da politika koja je spremna nagrađivati ratne zločince ne može imati bilo kakav legitimitet da vodi bilo kakve procese.

Poručuju da će se prema takvoj politici i njezinim predstavnicima odnositi s najvećim prezirom jer ništa drugo s takvim ljudima nije moguće.

''Ispod je svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte s osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina tisuća nevinih ljudi u BiH. Političke partije koje vode Nikšić i Komšić i dalje će dosljedno i bez kompromisa istrajavati na temeljnim vrijednostima BiH - jedinstvu države, jednakopravnosti svih naroda i građana, osudi svih ratnih zločinaca i, što je najvažnije, poništavanju rezultata genocida i ratnih zločina'', poručili su Nikšić i Komšić u zajedničkoj izjavi.

''Drugačija BiH jednostavno nije moguća i to svi treba da znaju'', zaključili su.

Podsjećamo, u Narodnoj skupštini RS u ponedjeljak je obilježeno 25 godina osnivanja Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom uručene su povelje Narodne skupštine dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine, među kojima i Momčilu Krajišniku te prvom predsjedništvu RS koje je birano u Narodnoj skupštini, a koje su činili: Radovan Karadžić Biljana Plavšić i posthumno Nikola Koljević.

Kopirati
Drag cursor here to close