Izborni sustav

Nikšić: HDZ svojim izmjenama Izbornog zakona od naroda pravi izborne jedinice

Vijesti / Politika | 12. 09. 2017. u 14:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, kojeg je u nastupnu posjetu primio predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić, izrazio je interes za način i rad SDP-a u političkom sustavu BiH te za stav ove stranke o reformi Izbornog zakona i pripreme SDP-a za opće izbore sljedeće godine.

Nikšić je na početku razgovora s Minasijem istaknup da je BiH ima kompliciran politički sustav, koji kao rezultat ima nazadovanje države u skoro svim segmentima.

''Ne možete očekivati od sustava koji ima 14 vlada u državi da funkcionira na način kako je to riješeno u zemljama regije ili Europske unije. U takvoj situaciji nije moguće razvijati ekonomiju i gospodarstvo, jer komplicirane procedure odbijaju strane investitore. Osim toga, BiH je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje možete smijeniti vladu, ali nemate mogućnost raspisivanja izvanrednih izbora'', kazao je predsjednik SDP-a.

Upravo zbog ovakve situacije, dodao je, SDP je već počeo s izradom svog Izbornog programa, u kojem će, kaže, predstaviti realna i ostvariva rješenja koja će ponuditi rasterećenje privrednika i poslodavaca, reformu PIO Fonda, bolji zdravstveni sustav, nastavak izgradnje autoputova i ostale infrastrukture…

''Bolje je da se natječemo u stvarima koje će donijeti bolji život građanima BiH, umjesto da se natječemo u tome tko je veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin'', kazao je Nikšić i dodao kako će se SDP nastaviti zalagati za tehničke izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja elektronskog glasanja.

Podvukao je da je SDP protiv izmjena Izbornog zakona koje predlaže Hrvatska demokratska zajednice (HDZ), jer su te izmjene u suprotnosti s europskom legislativom i uvode dodatnu diskriminaciju, odnosno, kako je rekao, HDZ od naroda želi napraviti nove izborne jedinice.

Poručio je da će SDP sigurno biti dio rješenja po pitanju izmjene Izbornog zakona, ali da te izmjene moraju biti temeljene na presudama Suda u Strazburu u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić-Pilav, čime bi se ispoštivala i presuda Ustavnog suda BiH, priopćeno je iz SDPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close