Primjena

Nikšić: Antikorupcijskim zakonima osigurati da se zatvori u BiH prestanu puniti sirotinjom

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 15:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Očekujem da primjena ovih zakona konačno osigura da se zatvori u BiH prestanu puniti sirotinjom, već da svoja vrata otvore za one koji su tu sirotinju napravili", rekao je, između ostalog, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, odgovarajući za Klix.ba na novinarsko pitanje o setu federalnih antikorupcijskih zakona koje je njegova vlada uputila u parlamentarnu proceduru.

Kazao je da to nisu predizborni već mandatni zakoni i da je takav zakonski set pripreman gotovo tri godine te prošao najširu moguću javnu raspravu i konsultacije.

Na mogućnost optužbi da su ti zakoni predizborni trik, kaže da ih plasiraju oni što se plaše donošenja takvih zakona.

''Te optužbe su besmislene baš kao i one koje smo imali priliku slušati, a koje kritiziraju rješenja koja uopće nisu predviđena u zakonu. U proces izrade zakona bili su uključeni predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužiteljstva, međunarodni eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, predstavnici Europske komisije u BiH, ali i brojni drugi predstavnici stručne i opće javnosti tako da su optužbe o predizbornom karakteru ovih zakona uistinu besmislene i mogu dolaziti samo od onih koji strahuju od njihovog usvajanja, a njih je puno i baš zbog njih jedva čekam da se ovi zakoni počnu primjenjivati'', kazao je on.

Borba protiv korupcije

Po njegovim riječima, radi se o sustavnim zakonima koji trebaju osigurati moderan i efikasan mehanizam utvrđivanja, oduzimanja i upravljanja nezakonito stečenom imovinom pri čemu je kompletan postupak utvrđivanja i oduzimanja u rukama tužitelja i sudova, dok se upravljanje povjerava posebnoj agenciji, što je europska praksa, i ta agencija, dakle, nema nikakve operativne nadležnosti.

Također, zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala predviđa se osnivanje specijaliziranih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda koji bi procesuirali najteže oblike korupcije i kriminala u skladu s najboljom europskom praksom te se uvode novi pravni instituti neophodni za obračun s organiziranim kriminalom poput suradnika pravosuđa.

Primjena ovih zakona treba osigurati odlučan obračun države s korupcijom i kriminalom i to je nešto što svi čekamo previše dugo, a to je istinska vladavina prava.

Novi zakon za uvođenje reda

''Da budem sasvim jasan, ovo su prijedlozi Vlade FBiH i ovaj put, kao i prvi put kada su usvojeni na Vladi. Svi ministri iz svih stranaka su to podržali. Dakle, radi se o prijedlozima Vlade koji su usvojeni jednoglasno. SDP nikada nije imao dilema oko podrške ovim zakonima u Parlamentu, ali nažalost zbog raznih razloga, a najviše manipulacije određenih političko-kriminalnih krugova koji su u to uspjeli uvući i pojedine predstavnike međunarodne zajednice, ali i pravosuđa, ti zakoni ranije nisu prihvaćeni u Parlamentu.

Očekujem da ovaj put bude dovoljno glasova za njihovo usvajanje jer mi više nemamo vremena za gubljenje'', rekao je premijer u ovom intervjuu za Klix.ba.

U antikorupcijskom setu je, primjerice, peti put u aktualnom mandatu predložen novi zakon o prekršajima koji omogućava više reda i strožije sankcije, pored ostalog, za rad na crno, napominje Nikšić.

''Mi iz SDP-a ćemo ovaj zakon podržati kao što smo to radili i u četiri prethodna pokušaja i nadam se da će i druge stranke prepoznati interes građana da se takav zakon usvoji i učiniti to isto. Ja ih pozivam da to urade jer time šaljemo poruku da ćemo se obračunati sa onima koji izrabljuju radnike. Rekao bih da je ovo projekt na kome ćemo vidjeti postoji li jasno izražena volja parlamentaraca i političkih stranaka za borbu protiv korupcije i kriminala. Vrijeme je da konačno sud o tome donosimo na osnovu djela, a ne na osnovu riječi'', ističe Nikšić.

Potreban zakon o nafti

Na pitanje šta očekuje od zakona o nafti, odgovara da je to jedan od najvažnijih projekata aktualne vlade i da se odnosi na uređenje naftnog tržišta u FBiH koje nije regulirano nikakvim sličnim propisom već dva desetljeća.

Ovaj zakon, pored ostalog, konačno će riješiti status ''Terminala Federacije'' d.o.o. i propisati način stvaranja i održavanja obaveznih naftnih rezervi, kako komercijalnih tako i državnih, navodi Nikšić.

Premijer očekuje podršku tom zakonu jer je, kako napominje, nezamislivo da sektor naftnog gospodarstva, u kojem se godišnje ostvari oko milijardu KM prihoda, gotovo nikako zakonski nije uređen te da u njemu svi zarađuju osim države.

Na pitanje koliko je ozbiljno naftni gigant Shell shvatio istraživanja u BiH i kakva su očekivanja, odgovara da preliminarni podaci Shella prilikom istraživanja u protekle dvije godine, u skladu s potpisanim memorandumom, daju prostora za zaista velika očekivanja jer očito je da u FBiH postoje značajne zalihe nafte.

Shell je već uputio pismo namjere za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte. Trenutno se priprema objava javnog poziva za izbor stručnog konsultanta za pomoć Vladi u pregovorima oko ugovora sa Shellom, koji treba odobriti Parlament FBiH u skladu s ranije usvojenim zakonom o eksploataciji nafte, pojasnio je Nikšić.

Sve je u rukama tužitelja i sudova

Vlada FBiH je na sjednici u veljači utvrdila prijedlog amandman o nezastarijevanju kaznenog dijela iz procesa privatizacije, organiziranog i gospodarskog kriminala, a predloženo je i da bude oduzeta imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima.

Na novinarsko pitanje da li bi ove godine netko od profitera zaista mogao završiti iza rešetaka i da li bi mu mogla biti oduzeta imovina, Nikšić obrazlaže da je sve u rukama tužitelja i sudova.

''Ja ih ohrabrujem da rade svoj posao odlučnije'', njegove su riječi.

Premijer Nikšić smatra da je sazrelo vrijeme da se ovaj amandman usvoji i da se tako unese strah i panika među one koji su mislili da će se zastarom spasiti od odgovornosti za počinjeni kriminal.

''Ukoliko se set antikorupcijskih zakona usvoji, onda ćemo sigurno imati jasne adrese od kojih ćemo moći tražiti da tuže i sude profitere i kriminalce i da im oduzimaju ono što su opljačkali, a posao Vlade i Parlamenta FBiH će biti da te institucije maksimalno opreme i da im stvore uvjete da rade efikasno i brzo'', kazao je federalni premijer.

Nema privatizacije telekoma i elektroprivreda

Fiskalna stabilnost je dosad očuvana i za 207 milijuna KM je smanjen dug u odnosu na zatečeni, a plan je da do kraja ove godine taj dug bude smanjen za 444 milijuna KM.

Radi se na alternativnom scenariju ukoliko dođe do prekida aranžmana s MMF-om i čini sve za uredan nastavak isplate invalidnina i mirovina na dostignutoj razini, ali i svih drugih proračunskih davanja, napominje također premijer.

Ponovio je da u mandatu njegove vlade neće biti privatizacije telekoma i elektroprivreda te naveo da ovih dana Agencija za privatizaciju FBiH završava pregovore s Preventom oko kupovine KTK Visoko, što će, kaže premijer, značiti spas za ovu kompaniju i njene radnike.

Godina ekonomskog oporavka u BiH

Na planu zapošljavanja i investiranja, Nikšić najavljuje da će ovo biti godina ekonomskog oporavka i da već su primjetni pozitivni trendovi koji govore o rastu industrijske proizvodnje, izvoza, veće proizvodnje u poljoprivredi...

''Očekujemo početak velikih investicija u energetskom sektoru, nastavlja se izgradnja autoputa na koridoru 5-c. Vlada FBiH je u proračunu osigurala 10 milijuna KM za aktivne mjere zapošljavanja putem Federalnog zavoda za zapošljavanje koji će iz svojih izvora izdvojiti dodatnih 17 milijuna KM. Program je već usvojen na Vladi i očekujemo da sa ovim fondom omogućimo najmanje 10.000 novih radnih mjesta. Želim istaći kako je ovo najveći fond za te namjene koji je u FBiH ikada napravljen. U proračunu su planirana i sredstva u iznosu od 10 milijuna KM za domaću Union banku koja će biti upotrijebljena za otvaranje povoljnih kreditnih linija, kao i sredstva za garantne fondove preko Union banke i IGA BiH kojim želimo pomoći našim izvoznicima, što će također generirati rast i otvaranje novih radnih mjesta. Nadam se da će oporavak koji se bilježi i u Europskoj uniji pozitivno djelovati na dodatni rast izvoza'', kazao je, između ostalog, premijer Nikšić za Klix.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close