Nestabilna regija

Nikolić-Ivanić: Političari potiču tenzije među narodima regije

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 11:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, tijekom razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, da Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regije, ali nema uvijek punu podršku susjednih zemalja.

"Često pojedini političari, zarad uskogrudnih a kratkoročnih političkih benefita, potiču tenzije među narodima koji žive u regiji, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama", rekao je predsjednik Nikolić, navodi Tanjug.

Ovo se, kazao je, posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu u kojoj se stanje ubrzano pogoršava.

"Budućnost cijelog Balkana je u suradnji, u stremljenju ka prihvaćanju europskih standarda, a preduvjet te suradnje moraju prije svega biti mir i stabilnost, i na tome Srbija čvrsto inzistira", naveo je Nikolić.

Ivanić je, kako je priopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, rekao da istupi poglavara Islamske zajednice i Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, te retorika političara iz Federacije Bosne i Hercegovine, vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog stoljeća.

Ivanić smatra da se to mora zaustaviti, jer takvi postupci ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebice kod pripadnika srpskog naroda.

Ivanić je dodao da se iskreno nada da će to biti na vrijeme shvaćeno i da će se Bosna i Hercegovina vratiti na put ostvarivanja napretka za sve svoje građane i stvaranje mogućnosti za život kao u razvijenim zemljama Europe.

Podsjetimo, Mladen Ivanić, razgovarao je danas u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Vlade Srbije i upoznao ga sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH.

U razgovoru o situaciji u BiH, Ivanić je Vučiću prenio da se Srbi u BiH, poslije mnogo godina, ponovo osjećaju usamljeni i da strahuje od nastavka proglašavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH, pišu Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close