Hmhm

Nikolić sumnja u iskrene namjere Milanovićeva posjeta

Vijesti / Flash | 16. 01. 2013. u 17:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je u srijedu sumnje u iskrene namjere posjeta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji s obzirom na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid i ocijenio da se radi o pokušaju Hrvatske da bez protivljenja Srbije, s kojom ima niz neriješenih pitanja, "mirno uplovi u EU".

Nikolić je rekao kako je prvo trebalo doći do njegova sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem za kojega drži da izbjegava taj susret.

"Ako je Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsjednik hrvatske vlade doći u posjet? Netko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid, ili posjeta nije iskreno prijateljska", rekao je Nikolić, prenose beogradski mediji.

"Najlakše je da sjednemo i ručamo zajedno, ali prije toga trebamo pomiriti narode. Političari se lako svađaju i lako mire, ali sudbinu nosi narod", rekao je srbijanski predsjednik u razgovoru s dopisnicima stranih medija.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić razgovarali su u srijedu u Beogradu na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske vlade u svibnju prošle godine o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, pitanjima izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuiranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama.

Kako navode novinske agencije Beta i Tanjug, Nikolić smatra da Hrvatska pokušava mirno uploviti u EU bez protivljenja Srbije, koja smatra da Hrvatska prije članstva u Uniji treba riješiti brojna otvorena pitanja.

"Zaista postoje pitanja koja Hrvatska nije riješila i zbog kojih bi srpsko protivljenje moglo predstavljati problem za članstvo te zemlje u EU-u", rekao je Nikolić i spomenuo povratak prognanih Srba i povrat njihove imovine.

"Ako je to demokratska država, onda treba to i dokazati", istaknuo je Nikolić, navodi Tanjug.

Srbijanski predsjednik također smatra da su se prije Milanovića i Dačića trebali sastati on i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, jer bi to značilo da je počela uspostava dobrih odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Ja predstavljam Srbiju i njezine građane u zemlji i inozemstvu. Mislim da se prvo trebao dogoditi susret dvojice predsjednika, jer to znači da je došlo do uspostavljanja dobrih odnosa i ne znam zašto Josipović izbjegava taj susret. Što se mene tiče, Srbija treba surađivati i razgovarati sa svakom državom na svijetu, ali postoji put", istaknuo je Nikolić, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close