Presuda

Nezakonito zapošljavanje: Direktor Čolaković proglašen krivim

Vijesti / Flash | 22. 09. 2017. u 08:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković proglašen je krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja u svezi nezakonitog zapošljavanja Dalile Ivanković na poziciju voditelja kemijskog laboratorija Zavoda, doznaje Bljesak.info.

Čolaković, koji je Ivanković zaposlio po oglasu iz 2008. godine na mjesto za koje nije bila kvalificirana zbog nedostatka radnog staža i titule, osuđen je na kaznu od jedne godine zatvora odnosno šest mjeseci uvjetno.

Naime, nakon što je Bljesak.info objavio informaciju o nezakonitom zapošljavanju, Čolaković se branio kako je sve urađeno po propisima. No, pokazalo se kako je pogodovao upošljavanju Ivanković.

Prema optužnici, Čolaković se teretio da je 16. siječnja 2016. godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos Dalilu Ivanković, magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda.

Time je, navodi se, postupio i protivno sistematizaciji radnih mjesta u sklopu pravilnika o unutarnjoj organizaciji rada od studenog 2007. kojim je određeno da voditelj Odjela mora biti sanitarni kemijski specijalist diplomirani inženjer kemije i imati najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

Također, kako se navodi, Čolaković je zanemario činjenicu da je, po zaključku Skupštine HNŽ-a od kraja prošle godine, bio dužan ispred zdravstvene ustanove sačiniti prijedlog plana novog zapošljavanja za tekuću godinu na koji će, preko resornog ministra, davati suglasnost Vlada HNŽ-a.

Podsjećamo, Čolaković se, nakon što je portal Bljesak.info objavio priču o nelegalnom upošljavanju, branio kako ne vidi u tome ništa sporno te je tvrdio kako nema poznanstva s uposlenom te da se diplomiranjem prve generacije magistara kemije s Univerziteta Đemal Bijedić stekli uvjeti da ''primimo nekoga u radni odnos'' te je u demantijima pokušao dokazati da je Ivanković ispunila uvjete zbog promjene u obrazovnom sustavu.

No, pokazalo se kako je na Zavodu za zapošljavanje bilo onih koji su mogli konkurirati za taj posao. Slučajem se pozabavila i inspekcija.

Uposlena Ivanković je ranije prebačena na drugo radno mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close