Blokada

Neumljani blokiraju ceste!

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 11:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da bi bilo koji Neumljanin za vrijeme trajanja turističke sezone otišao bilo gdje, prisiljen je ili čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život i automobil na uskoj i opasnoj seoskoj cesti preko Svitave, i tako godinama'', rekao je jedan od organizatora blokade prometnica prema Neumu koja će se održati u petak.

Naime, skupina Neumljana okupljena u Udrugu 'Naš Neum', frustrirana prometnom izoliranošću svoga mjesta, najavila je za petak polusatnu blokadu Jadranske magistrale koja prolazi kroz to mjesto.

Kako piše Večernji list blokada, koja je najavljena za 11 sati, potpuno će ''začepiti'' promet iz ostatka Hrvatske prema Dubrovniku i obratno. S obzirom na to da su gužve na granicama ionako već ogromne, prosvjed blokiranjem magistrale mogao bi stvoriti kilometarske kolone na graničnim prijelazima Neum - Klek i Neum - Zaton Doli.

Organizatori prosvjeda poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj prometnoj izolaciji koja se manifestira kroz dvije (uskoro potpuno) schengenske granice te strašno lošu cestu preko Svitave izgrađenu zapravo za potrebe tamošnje hidroelektrane, a ne da bude glavna poveznica jedinog bh. grada na moru s ostatkom države.

Neumljani već godinama zahtijevaju da se njihovi problemi riješe, ali sluha s pozicija odgovornih - nema.

''Rješenje im je odavno ponuđeno, njime nitko ne gubi, a svi dobivaju. Ali nas se uporno ignorira. Zato smo prisiljeni na ovakav čin. Žao nam je turista, ali situacija je za nas postala neizdrživa'', navodi neimenovani sugovornik Večernjaka.

Prijedlog za rješenje problema, prema općinskim vlastima, s kojima se slažu i organizatori prosvjeda, je da se za ljude s neumskom adresom otvori malogranični prijelaz Radež - Vukov Klanac prema Opuzenu i Metkoviću te prijelaz Imotica - Duži prema Dubrovniku.

Najviše je to, kako ističu, zbog svakodnevnih potreba stanovništva, hitnih slučajeva, odlaska liječniku, djece u škole i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close