Crnadak

Nerazuman zahtjev Milorada Dodika

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 12:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ideja da američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack bude proglašena nepoželjnom je nerazumna i potpuno pogrešna'', izjavio je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekavši kako je sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvelo Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država, a ne Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Ukazao je kako bi savjetnici Milorada Dodika morali znati i da su mu trebali reći da proglašavanje veleposlanika nepoželjnim u BiH nije nadležnost ministra vanjskih poslova BiH, nego Predsjedništva BiH.

''Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavit će surađivati s predstavnicima SAD-a i u Washingtonu i u Sarajevu, jer SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, ni RS-u, niti bilo kome drugom u BiH'', naglasio je Crnadak.

Da jesu, naveo je, ne bi istog dana kada je objavljeno da su uvedene sankcije Dodiku, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić s američkim veleposlanikom u Beogradu Williamom Montgomeryem.

Ističe da sankcije nisu usmjerene ni protiv RS-a, ni protiv BiH, već se odnose samo na Milorada Dodika, iako će, kako kaže, biti posljedica i za RS-a i za BiH.

''Ove sankcije odnose se samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog osobnog odnosa s američkom administracijom, s kojom on igra jednu dugogodišnju 'igru živaca''', istaknuo je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH je ukazao i kako nikada nije podržao nijedne sankcije, pa tako ne podržava ni sankcije SAD protiv predsjednika RS-a.

''Ne mogu zamisliti nikoga tko se u RS-u zbog ove situacije raduje. Ipak, riječ je o predsjedniku Republike Srpske'', dodao je.

Međutim, ako Dodik, kako kaže, u ovu priču uvuče srpski narod, Vladu i Narodnu skupštinu RS-a, onda će "uvesti RS u izolaciju".

''To nije dobro i ja ga zato pozivam da to ne radi'', zaključio je šef bh. diplomacije na konferenciji za novinare u Bijeljini.

Podsjećamo, Milorad Dodik je, reagiravši na objavu sankcija, rekao kako je to osobna osveta američke veleposlanice u BiH te da je riječ o potezu poražene, odlazeće američke administracije.

Kopirati
Drag cursor here to close