Wigemark

Nema se tko boriti: Razina korupcije u BiH je jednostavno neprihvatljiva

Vijesti / Politika | 21. 09. 2017. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Znamo da je korupcija pojava koja prožima sve sfere društva, ne samo u BiH već i regionalno. Fenomen je koji je jako teško iskorijeniti. Međutim, razina koju je korupcija ovdje dosegla je jednostavno neprihvatljiva'', rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark na završnoj konferenciji projekta ''Razvoj kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH'', koja je održana danas u Sarajevu.

Projekt financira Europska unija u vrijednosti od 200.000 eura pod instrumentom pristupne pomoći (IPA), a implementira Altair Consortium. Dizajniran je da podrži Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), zajedno s antikorupcijskim tijelima i timovima na entitetskoj i županijskoj razini u BiH.

Wigemark je kazao da je jedna od specifičnosti ovog projekta da se nije limitirao samo na institucije na razini BiH, već je djelovao na području cijele zemlje, oba entiteta, direktno u kontaktu sa svim akterima u ovoj oblasti.

''Jedna od stvari koju su oni u razgovorima istaknuli jeste da nemaju dovoljno podrške u ovoj oblasti. Mislim da ako glavni akteri u ovoj oblasti kažu da je izostala odgovarajuća politička podrška, onda je to samo po sebi dovoljan pokazatelj. S jedne strane imate visoke dužnosnike ove zemlje koji, rekao bih, deklarativno jesu za suzbijanje korupcije. Ali, istovremeno nadležne agencije, ministarstva, institucije, oni koji su izravno zaduženi za praćenje događanja u ovoj oblasti tvrde da podrške nema'', naveo je veleposlanik Wigemark.

Po njegovim riječima, potrebno je imati neovisne ljude koji će se boriti protiv korupcije, ''tijela i pojedince koji neće biti dio sustava, koji će biti neovisni u smislu financiranja, a istovremeno imati i odgovarajuću naknadu za taj rad kako ne bi bili podložni korupciji''.

Istaknuo je umjereni napredak koji jeste ostvaren u ovoj oblasti, ''ali nažalost, on i dalje ostaje nedovoljan''. Smatra da je korupcija nešto što se ne može promatrati izolirano, prisutna je u svim sferama bilo da govorimo o obrazovanju, zdravstvu...

Wigemark je naglasio da pravosuđe ne smije imati nikakvih naznaka korupcije.

''Čak i najmanja sumnja o postojanju bilo kakve korupcije u pravosuđu je apsolutno destruktivna, ne samo za pojedince i pravosuđe već generalno za cjelokupnu oblast vladavine prava. Stupanj korupcije u pravosuđu samo je jedan od pokazatelja sveprisutnosti korupcije u različitim sferama života, a postojanje određenog stupnja korupcije u pravosuđu pokazuje koliko je zapravo korupcija prisutna i u jednom društvu'', naveo je.

Dodao je da ne vidi ništa konstruktivno u nekim generalnim kritikama koje se upućuju na račun pravosuđa da je korumpirano.

''Mnogo bolje bi bilo konkretno uprijeti prstom u tu korupciju, a istovremeno pružiti konkretnu podršku onima koji imaju dovoljno integriteta i hrabrosti da se toj korupciji suprotstave, promovirati takve suce, tužitelje te generalno pravnike i osigurati da oni budu na najvišim pozicijama u pravosuđu, a ne oni koji su korumpirani'', kazao je Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close