SPP

Nema puta do europskog puta

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi još sebe uvjeravamo da smo krenuli k europskom putu, još sebe na različitim razinama vlasti uvjeravamo da je to naš strateški interes, strateški cilj. Vrlo jasno kazat ću, mi drugoga nemamo i sve oko europskog, čak bih rekao, euroatlantskog puta je strateška odrednica unutar BiH'', rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović na konferenciji posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Europske unije.

Na sesiji koja se odnosi na europske integracije BiH kao strateški vanjskopolitički cilj, Čović je rekao kako BiH drugog puta nema, uz sva iskušenja koja je čekaju na tom putu. Dodao je da je jedan od onih koji kaže kako ''ćemo mi, moguće do kraja godine, dobiti kandidatski status''.

Napomenuo je da s odgovorima na Upitnik koji je dobila prošle godine BiH već danas kasni.

Ništa ne okuplja ljude kao EU

''Ali opet tvrdim da nam nitko nije prepreka da odgovore koje već imamo, sukladno mehanizmu koordinacije, kroz jedan izričaj, jedan jezik, dostavimo onima koji od nas očekuju taj odgovor'', kazao je Čović.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da, što se tiče europskih integracija u BiH postoji čvrsto opredjeljenje za EU, te da u BiH ništa ne okuplja ljude, a i političare kao to.

''U ovom trenutku svi podržavaju i svi su za da se taj put nastavi, i u RS-u i u Federaciji BiH. Podsjetit ću vas da su sve institucije uključene, podsjetit ću vas na prvu izjavu Predsjedništva BiH, od koje je sve krenulo, poslije na djelovanje parlamenta gdje smo se o planu djelovanja i Reformske agende svi suglasili, čak ne samo ljudi koji sjede u državnom parlamentu nego i lideri stranaka'', podsjetio je Crnadak.

Naime, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU uređena su pitanja prometa i trgovine BiH i EU.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović podsjetio je da je SSP potpisan prije devet godina, ali se sedam godina do 1. srpnja 2015. čekalo na stupanje na snagu ovog važnog sporazuma, dodajući da je do tog datuma u primjeni bio privremeni sporazum kojim se uređuju pitanja prometa i trgovine BiH i EU.

Osnovni cilj

Na otvaranju konferencije okupljenima se obratio i predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović ocijenivši kako je napravljen napredak od stupanja na snagu SSP-a, dodajući da je osim članstva BiH u NATO-u, članstvo u EU, osnovni vanjskopolitički cilj zemlje.
Istaknuo je da će se nakon članstva u EU u BiH postići politički i ekonomski razvoj, a također postići će se stabilnost koja je od izuzetnog značaja za regiju zapadnog Balkana.

Uime suorganizatora konferencije okupljenima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je važnim događajem za BiH nazvao i predaju aplikacije za članstvo u EU.

Smatra da prisustvo brojnih predstavnika zakonodavne vlasti predstavlja potvrdu da parlamenti obavljaju svoj dio posla koji se tiče puta BiH ka EU i to je ono što zanima građane.

Govoreći o beneficijama SSP-a, naveo je da je donio liberalizaciju trgovine, dodajući da je EU najveći trgovinski partner BiH, jer se čak 70 posto izvoza iz BiH odnosi na izvoz u zemlje članice EU.

''Podaci Agencije za statistiku govore da je za 12,5 posto povećan izvoz u prva četiri mjeseca ove godine u usporedbi s prošlom godinom. U ožujku se izvoz povećao za 22 posto, a vrijednost izvezene robe iznosi milijardu KM'', naglasio je Wigemark.

Napravljeni iskoraci

Smatra da su napravljeni iskoraci od stupanja na snagu SSP-a poput napretka u ispunjavanju uvjeta iz Reformske agende, a u tijeku je postizanje pune primjene SSP-a.

Osvrnuo se i na ispunjavanje Upitnika i prevođenja odgovora te je, uz naglašavanje da su parlamenti važan dio tog procesa, izrazio nadu da će uskoro mehanizam koordinacije zaživjeti.

''Prokušajte naći rješenja i neka ovaj proces ne traje predugo, a posebno ne bi trebao utjecati na izbore'', rekao je Wigemark, zaključujući da je BiH demokratsko društvo jer bez toga ne bi mogla ni biti u pregovorima za članstvo u EU.

Također, suorganizator konferencije je i Misija OSCE-a te je šef ove misije Jonathan Moore naglasio da se ovim skupom danas obilježava važna godišnjica, dodajući da je tijekom proteklih godina pokazana odlučnost bh. lidera BiH na putu ka EU.

Kako je zaključio, od toga će svi imati konkretnu korist jer se na tom putu unapređuje vladavina prava, postižu reforme koje osiguravaju bolju socijalnu zaštitu, ali i ekonomski napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close