Tužiteljstvo odbijeno

Nema novca za ekshumaciju iz jame Radača

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija BiH odbilo je zahtjev Tužiteljstva BiH za odobravanje sredstava potrebnih za nastavak ekshumacije iz jame Radača kod Mostara, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske nacionalnosti, ubijenih od 1992. do 1995. godine, piše Srna.

"Ovakav potez može ugroziti nastavak radova na ekshumaciji, što obiteljima žrtava svakako nije u interesu", priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

U Tužiteljstvo se nadaju da će sredstva potrebna za nastavak radova biti odobrena i da neće doći do obustave ekshumacije u sljedećem razdoblju.

Ekshumacija iz jame Radača započela je prošle godine.

Prema ranije prikupljenim podacima, u jami se nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 ubijenih Srba i Bošnjaka iz ovog kraja, ali i tijela sarajevskih Srba, te Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne.

Tijela ubijenih su bacana u jamu dubine najmanje 80 metara i nakon toga zatrpavana betonom, smećem i eksplozivnim napravama.

Podsjećamo, da je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe ranije za naš portal rekla kako se radi o ekshumaciji koja najduže traje. Rekla je kako je u travnju u jami Radača pronađeno dosta kostiju životinjskog porijekla. Također, pronađen je i jedan fragment butne kosti za kojeg postoji sumnja da bi mogao biti ljudskog porijekla.

Dodala je i kako je krajem prošle godine na lokalitetu Radača pronađen dio skeleta koji se nalazi u mrtvačnici Sutina, ali da se još uvijek čeka nalaz.

''Krajem godine je isto pronađen dio kostiju koji se nalazi u mrtvačnici Sutina i do danas nije došao DNK nalaz. Je li je riječ o žrtvi iz proteklog rata ili o starijim kostima mi još uvijek to ne možemo reći. Ono što znamo je da DNK nalaz nije došao'', rekla je Čengić i dodala kako su tijekom višegodišnjih ekshumacija pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe.

''Riječ je o tri žrtve srpske i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti. Oni su identificirani i predani obiteljima kako bi ih ukopali'' rekla je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close