Predstavništva

Nekretnine SFRJ: BiH čeka na svoj dio 'kolača'

Vijesti / Flash | 19. 03. 2017. u 09:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedeći sastanak predstavnika bivših republika SFRJ o sukcesiji imovine nekadašnje države bit će održan u Beogradu kako bi se dogovorili o podjeli 51 nekretnine vrijedne više od 110 milijuna dolara, javila je Radiotelevizija Srbije.

Bivša SFRJ imala je 123 nekretnine diljem svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podijeljene 72 nekretnine.

Podjela imovine koju je posjedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, financijska potraživanja i dugovanja, arhiv, mirovine, dugovanja i privatno vlasništvo. U aneksu B najviše se odmaklo - od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, RH 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10 te Makedonija četiri objekta. “Naš je interes što je moguće prije okončati aneks B i jednostavno izići s čistom situacijom kako bismo i mi popisali u punoj mjeri svoju imovinu, napravili svoje planove upravljanja, održavanja, korištenja, prodaje, kupnje, manjih zamjena - ima tu raznih modela”, rekao je za RTS glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović.

Podjela 51 nekretnine se čeka jer imovinsko-pravna pitanja s državama u kojima se one nalaze nisu riješena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, New Delhiju i Moskvi, pri čemu Odalović navodi da je Srbija inzistirala da se Moskva i New Delhi posebno tretiraju zbog reciprociteta. Srbija je na osnovi sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i sada inzistira na reciprocitetu, odnosno da se uzme u obzir ono što je dala drugima.

Za ukupno pet nekretnina - dvije u New Yorku i po jedna u Njemačkoj, Japanu i Švicarskoj, države nasljednice dogovorile su da se one prodaju, a posao prodaje povjeren je jednom američkom agentu za nekretnine. Ni jedna od zemalja nasljednica nije iznijela ponudu kupnje nekog od ovih objekata Veleposlanstva SFRJ, iako je postojala i ta mogućnost. Radi se o objektima koji su velike kvadrature, pa ni za jednu zemlju nasljednicu ne predstavljaju rentabilno trajno rješenje za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Kopirati
Drag cursor here to close