proračun rs-a

Neka radnici štede, a predsjednik neće

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 07:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje proračuna RS-a za 2017. godinu uz podršku zastupnika vladajuće koalicije obilježilo je niz žučnih rasprava pozicije i opozicije u koje je bila uključena i entitetska premijerka Željka Cvijanović. Okvir od 3,2 milijarde, upozorila je opozicija, nedostatan je za gotovo sve proračunske korisnike, a najlošije su prošli radnici uprave, pravosuđa, policije i obrazovanja kojima su zbog umanjenja stope minulog rada smanjene plaće, prenosi Oslobođenje.

Bez očekivanih sredstava namijenjenih za subvencije ostali su i poljoprivredni proizvođači, kao i humanitarne organizacije koje imaju javne kuhinje. Vlada nije prihvatila niti jedan amandman opozicije da se relokacijom sredstava makar sačuvaju plaće i poljoprivrednicima osigura opstanak.

Na svemu se mora štedjeti, tijekom rasprava je u više navrata navodila Cvijanović, replicirajući na diskusije opozicije. Mora, ali se ne štedi, upozoravali su opozicijski zastupnici, prije svega osvrćući se na sredstva koja su u proračunu izdvojena za ured predsjednika Srpske Milorada Dodika, a koja su uvećana u odnosu na ovogodišnji proračun za milijun KM. Tako će Dodik sam odlučivati kako utrošiti skoro 11 milijuna maraka.

Zdravko Krsmanović, zastupnik NDP-a, naveo je podatak da je proračun predsjednika RS-a veći od izdvajanja za Narodnu skupštinu u kojoj su osim 83 narodna zastupnika i stručne službe.
‘’Znači da smo neustavno prešli na predsjednički sustav vladanja i da je parlamentarna demokracija pokleknula pred ličnošću jednog čovjeka, naveo je Krsmanović.

Naglasio je da je u RS-u na sceni vlast jednog čovjeka, pa dodao da “onda nema smisla da postoje i Vlada i parlament i uzalud troše narodni novac”.

‘’Ukupni proračun sva tri člana Predsjedništva BiH za oko 40 posto je manji od proračuna predsjednika RS-a Milorada Dodika, istaknuo je lider SDS-a i šef Zastupničkog kluba te stranke u NSRS-u Vukota Govedarica.

Napomenuo je kako je ulje na vatru svojim istupima dodao i sam Dodik, koji je pred usvajanje proračuna prozivao sindikate za nedostatak solidarnosti.

‘’To je sramna izjava. Kako može reći tako nešto kada se iz proračuna RS-a samo za potrebe predsjednika odvaja skoro 11 milijuna maraka. Dok se u proračunu za narednu godinu smanjuju sredstva za plaće radnicima, za predsjednika se povećava proračun za skoro milijun, ukazao je Govedarica.

U obranu stranačkog šefa ustali su zastupnici SNSD-a. Tako je Radovan Višković kazao da je Krsmanovićev istup napad na instituciju predsjednika, a da sam predsjednik novac troši u skladu sa zakonom i na humanitarne akcije, što je potvrdila i revizija, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close