Oštro

Nebo iznad Sirije: Rusi prijete da će rušiti američke avione

Vijesti / Flash | 26. 06. 2017. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Letjelice SAD i zapadnih saveznika ne prelijeću rijeku Eufrat i sve dok je tako ne postoji opasnost od globalnog sukoba u Siriji, navode vojni analitičari.

Službeni Washington razmatra mogući odgovor na odluku Moskve o suspendiranju memoranduma za izbjegavanje incidenata na nebu iznad Sirije.

Rusko Ministarstvo obrane upozorilo je Amerikance da će im obarati zrakoplove ukoliko budu letjeli preko Eufrata, a direktni povod za to bilo je rušenje aviona SU-22 sirijske vojske iznad Rake.

Memorandum je bio čvrsto jamstvo da do izravnog sukoba dvije supersile na nebu iznad Sirije neće doći.

Sada, kada je ova brana uklonjena, sve izgleda drugačije. U javnosti se govori o riziku od njihovog međusobnog rata, pa čak i o opasnosti od nuklearnog rata.

Ali, za sada, događaji na terenu otkrivaju ipak nešto drugo, piše Srna.

Prema izvještajima ruskih medija, nakon suspendiranja memoranduma, zrakoplovi koalicije predvođene SAD ne prelaze zračnu liniju iza koje djeluju ruski sustavi protuzračne obrane.

Rusko Ministarstvo obrane nedavno je poručilo Washingtonu da će zračna obrana Rusije pratiti zrakoplove i dronove zapadno od Eufrata u Siriji, zbog toga što Amerikanci "ispituju granice ruskog strpljenja" i podcjenjuju vojnu moć Moskve.

Kopirati
Drag cursor here to close