Ne smijemo zatvarati oči pred ugroženošću Hrvata
Mijenjati Dayton
OBJAVA: Četvrtak, 16. ožujka 2017. 11:55
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Neum Kolinda Grabar-KitarovićNeum Kolinda Čović RukovanjeNeum Hrvati Skup
1
Neum Kolinda Grabar-Kitarović
Neum Kolinda Čović Rukovanje
Neum Hrvati Skup

Dodala je kako je Bih izložena i novim izazovima posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi.

''Puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, osjeti se kroz odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. U Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani preko osam godina'', rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na otvorenju znanstvenog skupa "Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti?", koji se održava u Neumu.

Izazovi pred BiH 

Dodala je kako je BiH izložena i novim izazovima posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi.

''Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskog gotovo da nema povratka izbjeglih, a u Federaciji BiH se nastavlja majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama. One, uz jačanje separatističkih težnji U Republici Srpskoj, snažno utječu na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, posebice zato je prvo Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH kao i njezin put euroatlantskih integracija'', rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako je Hrvatska spremna pomoći BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma, te ''snažno diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti bih i šireg susjedstava te sprječavanja vanjskih utjecaja''.

Naglasila je kako Hrvatska predlaže žurno donošenje novog Izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Drugo žurno donošenje novog statuta Mostara i organizacije lokalnih izbora i treće pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice nužno za stabilnost BiH i regije koje uključuje ubrzanje reformi.

Hrvatska predsjednica osvrnula se i na ulogu Hrvata u proteklom ratu u BiH pa je rekla kako je ''gotovo sva vojna i humanitarna pomoć Bošnjacima Hrvatima u BiH došla je iz Hrvatske ili preko Hrvatske''.

''Hrvatska je uz SAD najzaslužnija za zaustavljanje nesretnog hrvatsko-bošnjačkog sukoba a u skladu sa Splitskom deklaracijom i za oslobađanje 20 posto teritorija BiH'', rekla je te dodala kako je tijekom rata Hrvatska primila gotovo milijun izbjeglica iz BiH.

Hrvatska će lobirati za BiH

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier kazao je kako je Hrvatska uvijek podupirala europski put Bosne i Hercegovine te da Bosna i Hercegovina na tom putu može računati na punu potporu Hrvatske kao članice Europske unije.

Dodao je i kako će Hrvatska nastaviti lobirati za ulazak BiH u EU kod europskih i američkih partnera.

Kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda u BiH, šef hrvatske diplomacije ponovio je kako je ravnopravnosti hrvatskog naroda važna i za ostale narode i građane u BiH, kao i za europski put zemlje.

''Mi ćemo za vrijeme zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH potpisati ugovor o europskoj suradnji koji je već ispregovaran i parafiran te spreman za potpis. Ugovor bi trebao dati institucionalni europski okvir za ono što već činimo na europskom putu BiH'', kazao je Steir.

Ponovio je i važnost rješavanja "urgentne političke situacije" kako bi se prevenirale buduće nestabilnosti u BiH, što je po njegovim riječima, važno i za stabilnost cijele jugoistočne Europe.
Upitan o promjenama Izbornog zakona BiH, istaknuo je i kako je veoma važno ohrabriti sve u BiH da se izvrše izmjene tog zakona, sukladno presudama Ustavnog suda BiH.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
taj sam tko sam
prije 158 dan.
Ko si ti da ga mjenjas,okanite se bosne i vi i Srbija gledajte svoja posla pa ce tek tad u bosni bit dobro kao nekad sto je bilo. Zbog vas je danas tako kao je.unistili ste je pa bi jos do kraja isli. Pod uticajem Srbije i Hrvatske su l "hrvati i srbi"u BiH postali ono sto nisu nikad bili. Postali su neprijatelji svoje zemlje
+44
-27
1
SI
Chrome