lažno predstavljanje

NDP - Kaznena prijava protiv Softića, ukoliko podnese tužbu protiv Srbije

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 14:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni demokratski pokret (NDP) će nakon detaljnih konzultacija sa svojim pravnim timom podnijeti kaznenu prijavu protiv Sakiba Softića 'zbog lažnog predstavljanja, ukoliko on podnese zahtjev za reviziju tužbe i presude u procesu protiv Srbije', priopćeno je danas iz ove stranke.

''Softić nije pravni zastupnik BiH, niti to može biti bez odluke nadležnih institucija BiH'', tvrde iz NDP-a.

U prijavi će, kako se navodi u priopćenju, tražiti odgovornost i svih osoba koje 'potiču Softića na kazneno djelo'.

''Softić i povezani podstrekači, u slučaju da se lažno predstave kao zastupnici BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, bili bi odgovorni, pored lažnog predstavljanja i za izazivanje vjerske, rasne i međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, narušavaje ugleda BiH i njenog ustavnog poretka, ugrožavanja mira i stabilnosti, nanošenje ekonomskih šteta i prouzrokovanje međudržavnih konflikata'', navodi se u priopćenju NDP-a.

Od Tužiteljstva BiH očekuju da pravovremeno reagira jednakom brzinom i odgovornošću kao i u slučajevima 'referendum' i 'postrojavanje počasnog voda'.

''Još jednom pozivamo sve sudionike javnog i političkog života u BiH na smirivanje tenzija i usmjeravanje energije i aktivnosti na ekonomski oporavak zemlje i približavanje EU'', navode iz NDP-a.

Podsjetimo, Nezavisne novine su objavile da je Sakib Softić, bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu, prema svim relevantnim i dostupnim podacima više nema legitimitet zastupanja BiH, jer mu je istekao mandat, a novi nikada nije obnovljen.

Naime, Fondacija "Pravda za BiH", koja financira troškove tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, svojevremeno je, negdje 2010. godine, od Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su bili u tadašnjoj postavi Predsjedništva BiH uz Nebojšu Radmanovića, zatražila obnovu Softićevog mandata, no njih dvojica im na taj zahtjev, navodno, nikada nisu odgovorila.

Kopirati
Drag cursor here to close