Rastu tenzije

NATO stavio 300.000 vojnika u Europi u stanje visoke pripravnosti

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 17:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je stavio oko 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti zbog tenzija između Rusije i baltičkih zemalja, prenosi Independent.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, kazao je da Alijansa želi ubrzati vrijeme reakcije nekih svojih postrojbi, kako bi na vrijeme mogli reagirati u slučaju napada.

Stoltenberg je dodao i da je NATO jako dugo pratio kako Rusija povećava svoju borbenu moć, kao i na koji način koristi propagandu među vlastitim saveznicima, prenosi Times.

''Primijetili smo da je Rusija postala mnogo snažnija u implementaciji osposobljavanja i ulaganja u vojne snage, a troškovi su joj postali tri puta veći od 2000. godine. Rusija također širi propagandu među NATO članicama u Europi, a to je glavni razlog reakcije NATO-a. Visoka pripravnost naših postrojbi je najveća od završetka Hladnog rata'', kazao je Stoltenberg.

Britanski predstavnik u NATO-u Sir Adam Thomson otkrio je kako se radi o brojci od oko 300.000 vojnika, te da se traži način kako mobilizirati te postrojbe u roku od dva tjedna, umjesto šest mjeseci koliko bi inače bilo potrebno, prenosi Times.

Kopirati
Drag cursor here to close